Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Експерти: Блокчейнът има потенциала да промени демокрацията

Технологията е приложима в различни сфери, най-вече във финансовия сектор

Експерти: Блокчейнът има потенциала да промени демокрацията

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Блокчейн ще промени света и начина на взаимодействие във всекидневния живот. Технологията може да се използва включително за подобряване на демокрацията в света. Това бяха някои от заключениятата по време на конференцията "Tech of Tomorrow 2019" на Клуб Investor. 

Според Давид Бонев, главен финансов директор на CURES Token, блокчейн ще е начинът на взаимодействие във всекидневния живот и може да се използва включително за подобряване на демокрацията, например организирането на референдуми.

От своя страна Дмитри Назаров, изпълнителен директор на Genesis Vision, заяви, че блокчейн като технология може да бъде приложим в различни индустрии. "От нея има много ползи, но и доста негативни аспекти, тъй като пазарът е непредвидим", посочи той. 

Назаров каза още, че биткойнът все още е синоним на криптовалута. "Когато цената му се повиши, поскъпват и всички останали криптовалути. Когато спадне, всички останали дигитални пари отбелязват спад“, допълни той и призна, че този вид разплащателно средство не е най-доброто от гледна точка на представяне и скорост на трансанкциите.

В рамките на дискусиите стана ясно още, че през 2017 г. повече един милиард щатски долара са били загубени заради измами.

"Работя като инвестиционен банкер, а проектите ми са с медицинска насоченост.  Съосновател съм на втори проект, който е криптообменна платформа, обменяща биткойн и етер. За мен блокчейн дава възможност на хората с най-ниски доходи в обществото, да могат да правят пари", каза Давид Бонев.

Въпреки своя потенциал криптовалутата не разполага с възможността да измести водещата стока убежище за инвеститорите - златото. На това мнение е Ричард Шиби, директор "Блокчейн иновации" в Aryxe Group. 

„От благородния метал има полза навсякъде. Биткойнът се използва предимно като средство за спекулативни инвестиции във финансовия сектор. В момента той е волатилно средство. За разнообразие на портфейла всеки търси възможност за участие, но това е непредвидим актив, в който е рисково да се инвестира, докато при златото няма аспект на несигурност“, посочи той.

Не така обаче смята Давид Бонев, според когото биткойнът и криптовалутите вече са надминали златото, тъй като младото поколение не смята ценния метал за надежден стандарт. 

Участниците в конференцията се обединиха около това, че технологията на блокчейн може да бъде приложима не само при криптовалутите, но и в различни сфери, на първо място във финансовия сектор. За другите индустрии ползата е свързана с подобряването на прозрачността, тъй като позволява обществено съхранение на информация, която може да бъде полезна в определени случаи.

Блокчейн може да помогне за децентрализирането и на здравните досиета.

Според Давид Бонев блокчейн ще е начинът на взаимодействие във всекидневния живот и може да се използва включително за подобряване на демокрацията, например организирането на референдуми.

„Вярвам в блокчейна и изкуствения интелект. През 90-те години на миналия век интернет бе в начална фаза и всички бяха много скептични към него, но след пет до десет години ще имаме различен начин на живот, който ще бъде силно автоматизиран", убеден е от своя страна Ричард Шиби.

Според него че блокчейн технологията ще промени света и посъветва аудиторията да продължава да учи, за да бъде технологично ориентирана.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

0
 
4
 
10
khao до: deant
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Пророк съм, днес пуснаха статия че ще ни подобри и здравето, хахахахахах
1
 
3
 
9
deant до: I
преди 3 месеца
хахах егати малоумния коментар. даже си мисля, че може би е някаква ирония, ащото по-големи абсурди не бях чувал. ,
"Крипто валутата биткойн е като скъпоценните метали, златото и среброто, тя е обезпечена със златото, което се намира в сървърите"
ухахахах
1
 
3
 
8
hazard до: I
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Блокчейна не е оръжието на англосаксонците=дълбоката държава към един глобално-контролиран свят ?
Нищо, че отвън изглежда, че предлага пълно анонимност.
2
 
4
 
7
I
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Блокчейн технологията ще промени из основи фондовата борса. ICO’s (Initial Coin Offerings) ще замени IPOs (Първичното публично предлагане).

Търговията на тази крипто фондова борса ще е без посредници и ще ползва сигурността на блокчейн.

Нотариалните актове също ще преминат в света на блокчейн технологиите.

Крипто валутата биткойн е като скъпоценните метали, златото и среброто, тя е обезпечена със златото, което се намира в сървърите, които задвижват мрежата на биткойн. Да не говорим за другите метали, от които са направени съвременните сървъри.

Вече спокойно можем да говорим за биткойн стандарт.

Злато, сребро и биткойн са парите на свободния човек.
0
 
4
 
6
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
а сега даже се зачетох в статията, където има още по големи глупости :

Не така обаче смята Давид Бонев, според когото биткойнът и криптовалутите вече са надминали златото, тъй като младото поколение не смята ценния метал за надежден стандарт.

Още от Новини
Страните от ЕС завършиха оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите им