IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският конкурент на Uber вече е оценен на 8,4 млрд. долара

Bolt набра ново финансиране и увеличи значително оценката си

11:23 | 11.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: bolt.eu/en/press</em></p>

Снимка: bolt.eu/en/press

Конкуренцията на Uber в Европа става все по-голяма.

Базираният в Естония стартъп за споделено пътуване Bolt обяви, че е набрал 628 млн. евро в рамките на нов кръг на финансиране, воден от Sequoia Capital и Fidelity, пише CNBC.

Инвестицията, която е подкрепена и от Whale Rock, Owl Rock и някои от досегашните инвеститори в Bolt, оценява осемгодишната компания на 7,4 млрд. евро (8,4 млрд. долара) спрямо близо 4,8 млрд. долара преди само пет месеца.

„Градовете все повече виждат, че искат да се насочат от притежаването със собствена кола“ към споделено пътуване и други опции за „споделена мобилност“, като електрическите скутери и споделянето на автомобили, коментира главният изпълнителен директор и съосновател на Bolt Маркъс Вилиг.

Основаната през 2013 г. Bolt се превърна в голям конкурент на Uber, оспорвайки позициите на американския гигант на ключови пазари като Лондон и Париж. Освен това направи голяма експанзия в няколко други части на бизнеса, включително онлайн поръчките на храна и доставките им, както и електрическите тротинетки.

Вилиг твърди, че инвеститорите започват да виждат стойността на „суперприложението“ – концепция, според която няколко услуги се комбинират в една платформа. Тенденцията е особено популярна в части на Азия, но набира по-бавно сили в Европа и Северна Америка. Bolt твърди, че вече има 100 млн. клиенти в 45 държави в Европа и Африка.

„Без спешност“ за IPO

Изминаха близо три години, откакто Uber стана публична, а акциите ѝ преживяват големи ценови колебания, след като достигнаха исторически рекорди през 2021 г., преди да се озоват пак под нивото от IPO-то. Запитан дали Bolt може да последва примера и да осъществи първично публично предлагане, Вилиг коментира, че има повече от достатъчно средства на частните пазари.

„В дългосрочен план? Най-вероятно, да, ще станем публични“, посочва той. Но допълва, че в момента няма спешна нужда от подобен ход.

Вилиг вижда поръчките на хранителни продукти като ключова област, в която компанията да се фокусира в следващите години. Секторът стана особено населен, след като редица стартъпи – от Getir до Gorillas – се опитват да привлекат потребителите извън традиционните супермаркети с обещания за ултрабързи доставки.

Миналата година Bolt пусна собствени 15-минутни доставки на хранителни стоки в Естония, наречени Bolt Market.

Главният изпълнителен директор на Bolt твърди, че компанията вероятно ще похарчи „стотици милиони“ за изграждане на бизнеса си с хранителни продукти през годините. Той поставя под въпрос устойчивостта на фирмите за бързи доставки на хранителни стоки, отбелязвайки, че индустрията има много малки маржове на печалбата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още