IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският парламент одобри цените на едро на роуминга от това лято

Това е една от последните стъпки, които трябва да бъдат направени, за да отпаднат допълнителните такси при разговори в чужбина

17:01 | 06.04.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейският парламент одобри споразумение, постигнато при неофициални преговори със Съвета, относно максималните цени, по които телекомуникационните компании да таксуват роуминга от това лято.

Така от 15 юни гласово обаждане ще бъде таксувано за 0,032 евро, а текстово съобщение – за 0,01 евро. Цената за пренос на мобилни данни ще намалява поетапно до началото на 2022 година. От 15 юни 2017 година един гигабайт ще струва 7,70 евро на едро.

Цената намалява до 6 евро от началото на 2018 година и до 4,50 евро в началото на 2019 година. След това таксата пада с по едно евро за гигабайт, за да достигне до 2,50 евро в началото на 2022 година.

Роумингът в рамките на Европейския съюз отпада за потребителите от 15 юни 2017 година. Това означава, че потребителите на телекомите ще могат да говорят по мобилните си телефони, да получават и изпращат текстови съобщения и да ползват мобилни данни без допълнителна такса, спрямо тарифите на домашния си телеком.

За реализацията на този план обаче бяха необходими и допълнителни стъпки. Една от последните беше премахната след гласуването на европейските депутати за размера на тарифите между компаниите, допълват от институцията.

Споразумението за пределните цени на роуминга между телекомите беше одобрено с голямо мнозинство – 549 гласа „за“, само 27 „против“, а 50-ма депутати се въздържаха. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още