IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Федерален съдия блокира забраната на САЩ за инвестиции в Xiaomi

Китайският гигант твърди, че ще настоява за пълна отмяна на решението на американските власти

11:01 | 13.03.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Федерален съдия блокира изпълнението на американската забрана за инвестиции в Xiaomi, определяйки решението за поставяне на китайския технологичен гигант в черния списък на Съединените щати за „силно опорочено“, пише Wall Street Journal.

С решението за временно спиране на забраната съдия Рудолф Контрерас постави под съмнение решението на Пентагона от януари да определи Xiaomi като компания с връзки с китайската армия. Съдия Контрерас заяви, че в предишни заявления до съда САЩ не са успели да покажат убедително, че такива връзки наистина съществуват.

„Xiaomi е публично търгувана компания, която произвежда търговски продукти за гражданско ползване, контролира се от независим борд и управляващи акционери и не е ефективно контролирана или свързана с други, които са под контрола на Китайската народна република или нейните служби за сигурност“, посочва съдията в становището си.

Xiaomi твърди, че е доволна от решението на съдията и заяви, че ще поиска окончателно премахване на забраната.

От Пентагона не са отговорили веднага на запитването за коментар по случая.

Решението е победа за Xiaomi след добавянето ѝ в черния списък в последните дни на управлението на Тръмп. Във въпросния списък, изготвян от Министерството на отбраната на САЩ, се вписват компаниите, за които се смята, че са свързани с китайската армия. Решението блокира американски компании да инвестират в Xiaomi, която е третият по големина производител на смартфони в света.

Решението на правителството изненада много анализатори, като се има предвид силния фокус на компанията в потребителската електроника. Фирмата, която отрича да има каквито и да било връзки с военните, заведе дело в Окръжния съд във Вашингтон, окръг Колумбия“, с искане за отмяна на заповедта.

По-късно Министерството на отбраната обоснова решението си, като се позова на награда, присъдена на основателя на Xiaomi през 2019 г. за заслугите му към китайската държава, както и на амбициозните инвестиционни планове на компанията в областта на 5G и изкуствения интелект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Мдааа, а такъв съдия в Китай няма начин да съществува ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
petyob
преди 3 години
значи и в САЩ има незомбирани. още ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още