IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fujitsu обмисля да продаде мобилното си звено на Polaris Capital Group

Това ще бъде поредният японски гигант, който се оттегля от бизнеса с мобилни телефони

12:04 | 26.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Fujitsu заяви, че води преговори за продажба на бизнеса си с мобилни телефони на инвестиционния фонд Polaris Capital Group, превръщайки се в поредния японски производител на електроника, който се оттегля от сектора, предава Ройтерс.

Ако продажбата бъде реализирана, ще останат само три японски фирми за електроника - Sony, Sharp и Kyocera, докато на глобалния пазар доминират Apple, Samsung Electronics и предлагащите по-евтини устройства китайски конкуренти.

Потенциалната сделка предполага базираната в Токио Polaris Capital да получи мажоритарен дял в мобилното звено на Fujitsu, което е оценено на между 40 и 50 млрд. йени (365 до 456 млн. долара), твърди източник, запознат със случая. Все още се преговаря за размера на дела.

Според вестник Nikkei официалното споразумение се очаква да бъде сключено до края на месеца. Polaris ще има за цел да листне на борсата бизнеса в близките няколко години, писа вестник Yomiuri.

В изявление Fujitsu посочва, че все още не е взето никакво решение и представители на компанията отказват да коментират за колко голям дял се преговаря.

Около 2000 г. имаше над 10 големи японски производители на телефони, включително NEC и Toshiba. Но след това повечето се оттеглиха от бизнеса, на фона на растежа на Apple и Samsung.

Появата на производители на евтини компоненти като тайванската MediaTek също улесни китайските играчи да навлязат на пазара, който е ценово ориентиран.

Миналата година китайската Lenovo Group обяви, че придобива мажоритарен дял в звеното за персонални компютри на Fujitsu за около 269 млн. долара. Целта на фирмата е да се сдобие с по-голям дял от пазара, докато се бори с по-слабите продажби, тъй като все повече хора се насочват към мобилните устройства.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още