Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

IBM планира да съкрати 10 хил. работни места в Европа

Най-засегнати ще са звената ѝ във Великобритания и Германия

IBM планира да съкрати 10 хил. работни места в Европа

Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

International Business Machines (IBM) планира да съкрати около 10 хил. работни места в Европа в опит да намали разходите си в своето звено за услуги, което расте бавно. Това се случва, докато компанията се подготвя за разделянето на компанията, пише Bloomberg.

Съкращенията ще засегнат около 20% от служителите в региона, твърдят източници, запознати с въпроса. Най-сериозно това ще се усети във Великобритания и Германия, но се планира освобождаването на служители и в Полша, Словакия, Италия и Белгия.

IBM обяви съкращенията в Европа по-рано този месец по време на среща с европейски представители по заетостта, твърди представител на профсъюз, който е бил запознат с това. Той е пожелал да остане анонимен, защото няма право да обсъжда публично въпроса.

Още по темата

Цената на акциите на IBM се понижи с 0,4% в 20:40 ч. българско време. От началото на годината тя се е свила с 8,6%.

„Решенията ни за персонала са направени с цел да се осигури най-добрата подкрепа на нашите клиенти при насочването към отворени платформи за хибридни облаци и възможности с изкуствен интелект“, коментира говорителка на IBM в изявление, изпратено по имейл. „Освен това продължаваме да правим значителни инвестиции в обучения и развиване на умения за служителите на IBM, за да отговорим най-добре на нуждите на нашите клиенти“.

Най-засегнат ще е бизнесът с IT услуги, който се занимава с ежедневни инфраструктурни операции, като управление на клиентски центрове за данни и традиционна поддръжка за инсталиране, експлоатация и поправка на оборудване.

През октомври IBM заяви, че планира да раздели бизнеса си и да се фокусира върху звеното за изкуствен интелект и за хибридни изчислителни облаци, с което се надява, че ще се върне към растежа на приходите.

„Предприемаме структурни действия за опростяване на нашия бизнес“, коментира главният финансов директор Джеймс Кавано през октомври по време на представянето на резултатите на компанията за третото тримесечие.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Отчетът на IBM разочарова на фона на свитите продажби в софтуерния бизнес