IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как SoftBank се превърна в един от най-важните доставчици на Apple?

Сделката с ARM Holdings отваря нови врати на компанията

21:37 | 18.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската телекомуникационна и интернет компания SoftBank придобива британския производител на чипове ARM Holdings за 32 млрд. долара в брой. Ако сделката бъде финализирана, това ще бъде най-голямото британско технологично придобиване в историята. SoftBank, пише Quartz.

За незапознатите – SoftBank току-що се сдоби с важна част от света на компютърната инфраструктура.

Чиповете, които създава ARM, присъстват в 95% от смартфоните в света, включително и в iPhone на Apple, както и в таблетите на фирмата. ARM фокусира своите усилия върху дизайна на чипове и лицензирането на интелектуална собственост към други, като Qualcomm и Samsung за производството на силициевите пластини.

Този модел ѝ позволява да стои пред конкуренцията, предоставяйки на клиенти като Apple ключови иновации, включително и Secure Enclave – мини компютъра в чиповете, който не позволява на информацията от iPhone да бъде хакната.

Но пазарът на смартфони се насочва към своята зрялост. Продажбите на смартфони запазиха нивото си за първи път в историята през първото тримесечие на 2016 г. според IDC. Фирмата прогнозира растеж на продажбите на смартфони с 3% през тази година, което е рязък спад спрямо 10-те процента през 2015 г.

Забавянето на пазара на смартфони означава, че ARM, както и нейния конкурент Intel и партньорът ѝ Qualcomm, търсят нови пазари. Най-обещаващата възможност е интернет на нещата, в който свързаните домове, устройства и превозни средства се нуждаят от милиарди нови чипове.

Компанията за пазарни проучвания Gartner смята, че свързаните устройства ще нараснат от 3,8 млрд. през 2014 г. до над 20 млрд. през 2020 г. IDC очаква този пазар да достигне 1,7 трлн. долара през 2020 г.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още