IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската търсачка Baidu сключи лицензионно споразумение с музикалния бранш

Договорът слага край на дългогодишния конфликт между популярния в Китай портал и гигантите в звукозаписната индустрия

13:33 | 20.07.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Централата на китайската търсачка в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Централата на китайската търсачка в Пекин. Снимка: Ройтерс

Водещата китайска интернет търсачка Baidu съобщи, че е сключила лицензионно споразумение с трите най-големи звукозаписни компании в света, пише New York Times. По този начин най-сетне китайските потребители ще могат да свалят и слушат музика легално.

Споразумението е постигнато между Baidu и компанията One-Stop China, която е създадена съвместно от гигантите Universal Music, Warner Music и Sony Music.

За лицензираните каталози и архиви от стотици хиляди музикални файлове, които ще бъдат достъпни за безплатно сваляне от потребителите на сървърите на Baidu или ще бъдат излъчвани онлайн, звукозаписните компании ще получават плащания от интернет търсачката. Достъпът ще е възможен чрез социалната музикална платформа Ting. 

През февруари 2008 г. Universal, Warner и Sony Music започнаха съдебно преследване срещу Baidu с искане за обезщетение от най-малко 63,5 млн. юана (9,8 млн. долара) заради нарушаване на авторски права. По-късно обаче китайски съд се произнесе в полза на Baidu, като обяви, че линковете, показвани от търсачката, не са незаконни. 

Сега обаче споразумението слага край на дългогодишния конфликт между популярния в Китай портал и гигантите в звукозаписната индустрия.

Потребителите на интернет в Китай са 485 млн. души, припомня New York Times, като проникването на интернет достъпа е 36,2%. По данни на консултантската компания Analysys International Baidu държи 75,9% от пазара на интернет търсене в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още