IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс и Baidu създават съюз за обществено здравеопазване

Първата инициатива на съюза е насочена срещу тютюнопушенето

11:28 | 11.06.11 г.
<p style="margin-bottom: 0cm;">
	Гейтс (вдясно) и Робин Ли с тениски с призив: &bdquo;Кажете НЕ на пасивното пушене&ldquo;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гейтс (вдясно) и Робин Ли с тениски с призив: „Кажете НЕ на пасивното пушене“. Снимка: Ройтерс

Председателят на Microsoft Corp. Бил Гейтс и Робин Ли, главен изпълниелен директор на най-популярната търсачка в Китай Baidu Inc., съобщиха, че ще създадат глобален съюз за обществено здравеопазване.

Първата инициатива на съюза между Bill & Melinda Gates Foundation, най-богатият фонд за благотворителност в света, и Baidu Charitable Foundation ще бъде програма, поощряваща пушачите да се откажат от навика си, обявиха двете фондации на пресконференция в Пекин днес, съобщи Bloomberg.

„Като са замислим за творческата сила и връзката с толкова много хора, която Baidu има, това може да се окаже истински актив в излъчването на тези послания за здравеопазването“, заяви Гейтс. „Надяваме се и други хора да се присъединят, но няма друг, с когото бих искал да си партнирам повече от Робин Ли и Baidu Foundation.”

Това е второто посещение с благотворителна цел на Гейтс в Китай за девет месеца след визитата през септември, по време на която той и инвеститорът Уорън Бъфет се срещнаха с 50 китайски лидери в бизнеса и филантропията, за да обсъдят благотворителни дейности. 55-годишният Гейтс призовава богатите по света да даряват повече средства.

Гейтс стартира инициативата Giving Pledge през юни миналата година заедно с Бъфет за милиардери, които са съгласни да отделят половината от богатството си за благотворителност. През март двамата посетиха и Индия, за да се срещнат с местни бизнесмени там.

Гейтс е вторият най-богат човек в света със състояние в размер на 56 млрд. долара, по данни на списание Forbes към март.

42-годишният Робин Ли е най-богатият човек в Китай, с изключение на Хонконг. Активите му на обща стойност 9,4 млрд. долара го нареждат на 95-то място в глобалната класация на  Forbes. Ли, който стартира Baidu Foundation миналата година, казва, че Гейтс е вдъхновение за него още отпреди да създаде Baidu.

Съюзът между двете фондации ще започне с помощ на пушачите да откажат тютюнопушенето и с повишаване на информираността за вредите от пасивното пушене, казва Ли. В бъдеще съюзът ще се заеме и с други здравни въпроси и ще използва голямата онлайн общност в Китай, за да разпространява посланията си.

В Китай има над 300 млн. пушачи и още повече интернет потребители, което създава лесен начин за повишаване на знанията за вредите от тютюнопушенето, посочва Ли. Китай е най-големият интернет пазар в света с 477 млн. потребители. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още