Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Марк Зукърбърг предупреди за промяна в глобалното мислене

Според него все повече страни обръщат фокуса си навътре вместо навън

Марк Зукърбърг предупреди за промяна в глобалното мислене

Снимка: Архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг изложи в четвъртък визията неговата компания да служи като преграда срещу нарастващия изолационизъм. Той написа писмо до потребителите, в което посочва, че платформата на компанията може да бъде „социалната инфраструктура“ на земното кълбо, предава Ройтерс.

В текста Зукърбърг, който е създател на най-голямата социална мрежа в света, цитира американския президент Ейбрахам Линкълн, който управлява страната през XIX век и е известен със своето красноречие. Самият Зукърбърг предлага философски поглед – нещо необичайно за бизнес магнат.

Коментарите му се появяват в момент, в който много хора и народи по света насочват фокуса си преди всичко навътре. Американският президент Доналд Тръмп реши да постави Америка на първо място, коментирайки това в своята реч при встъпването си в длъжност през януари. Всичко това се случи, след като през юни миналата година Великобритания взе решение да напусне Европейския съюз (ЕС).

Още по темата

"По целия свят има хора, изоставащи от глобализацията, и движения за прекратяване на световните връзки“, написа Зукърбърг, без да влиза в детайли.

Въпросът, който 32-годишният мъж поставя, е дали „пътят напред е да се свържем повече или да обърнем курса“, допълвайки, че неговата позиция е за това хората да се сближават.

Цитирайки писмо на Линкълн до Конгреса по време на Гражданската война, Зукърбърг написа до всичките 1,9 млрд. потребители на Facebook: “Догмите на спокойното минало са неадекватни спрямо бурното настояще“.

Зукърбърг заяви, че Facebook ще отиде доста отвъд корените си като мрежа за общуване с приятелите и семейството, посочвайки, че може да играе роля в пет области, вариращи от засилване на традиционните институции до осигуряването на помощ по време и след кризи, както и за повишаване на гражданското участие.

В коментари във Facebook някои потребители подкрепиха думите на Зукърбърг, с които той призова за позитивизъм, докато други обявиха, че „глобализмът“ е мъртъв.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 5523   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

Коментари (15)

   1| 2    
4
 
0
 
15
преди 10 месеца
продълж. на коментар 14

Жак Фреско още 1974год. говори за това(след 4 минута) - https://www.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2

Системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика и не съм съгласен с кръговете - https://www.thevenusproject.com/bg/

но учените да кажат,изчислят дали 'кръговете' са най-добрият вариант

Не откривам топлата вода а просто ''бия камбаната'' 3-те планетарни катастрофи които идват

- изчерпване на петрола

- глобалното затопляне

- финансовата
3
 
3
 
14
преди 10 месеца
Нещата така са свързани особено във финансите в смисъл ще стане ефекта на доминото и кризата от 1929 и 2008г. ще са детски играчки

,и съм обяснил подробно за какво става въпрос - https://www.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027

Казано кратко кризата е системна защото икономическият растеж не може да е безкраен ,защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята заради изчерпаемите енергийни източници(петрол,газ...) и глобалното затопляне - казано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги ,после още една Земя и т.н.
НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихварството и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно в една затворена система като Земята трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика ,,и Жак Фреско още 1974год. говори за това
3
 
2
 
13
khao до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
пУбликува ... деааа
14
 
5
 
12
khao до: ejko
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
иначе ти написах много дълго обяснение, но сайта не го побликува ... и не ми се повтаря сега. твърдението ти не е вярно
Няма случай изолирана група да е открила или измислила нещо по добре от по голямата ... ако беше вярно все още неоткритите племена по Амазнка да летят в космоса ... да, ама не !!!
11
 
4
 
11
khao до: ejko
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
с това изказване си личи че никога не си се докасвал до научните среди :):)

Още от Новини
Nintendo тласна до нови рекорди пазара на видеоигри в САЩ