IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият британски завод за чипове спря да обработва поръчките на iDEAL

Придобиването на фабриката от Nexperia е довело до внезапното спиране на работата относно силициевите пластини на базираната в Пенсилвания компания

17:44 | 13.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският стартъп за производство на полупроводници iDEAL Semiconductor обяви, че работата му с най-голямата фабрика за чипове във Великобритания внезапно е приключила, след като Nexperia успя да се договори за нейното придобиване, съобщава CNBC. 

Въпросното съоръжение Newport Wafer Fab, което се намира в Уелс, е продължило да обработва поръчките на базираната в Пенсилвания iDEAL, въпреки че заводът беше придобит окончателно от холандската фирма Nexperia, която е 100% собственост на китайската Wingtech Technologies.

Марк Гранън, главен изпълнителен директор на iDEAL, споделя, че работата в завода е спряла, добавйяки, че компанията сега трябва бързо да намери начин да довърши започнатото производство.

Според Майк Бърнс, председател на iDEAL, фабриките обикновено предоставят „малко време“ и информират клиентите колко пластини могат да обработят, когато бъде извършено придобиване.

„Обикновено това се измерва в месеци, тримесечия или година, за разлика от внезапното спиране“, посочва Бърнс.

Сделката за придобиването на завода се осъществява по време на продължаващия глобален недостиг на чипове, който накара региони като Европейския съюз (ЕС) да се ангажират да осигурят по-голяма независимост от външни доставчици, повечето от които са ситуирани в Азия. Лидери в индустрията са тайванският разработчик Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), южнокорейският концерн Samsung и китайската компания Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC).

Китайската Wingtech Technology – собственик Nexperia, която ще придобие Newport Wafer Fab (NWF) за 63 млн. паунда (87 млн. долара), е под значително влияние на Пекин, твърдят от Datenna, която изследва китайските инвестиции и придобивания, извършвани от правителството.

Значимите акционери в Wingtech, които имат връзки с правителството, включват Wuxi Guolian Industrial Investment и Kunming Industrial Development Equity Investment Fund Partnership, които държат съответно 9,76% и 5,76% дял от акциите на Wingtech.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още