IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Купувачът на най-големия британски завод за чипове има силни връзки с Пекин

Анализ на Datenna показва, че Wingtech Technology е свързана директно с китайското правителство

13:48 | 07.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Китайският собственик на нидерландската фирма за чипове, която иска да купи най-големия британски завод за полупроводници, е силно подкрепен от Китайската комунистическа партия, сочи анализ на компанията Datenna, цитиран от CNBC.

Китайската Wingtech Technology – собственик на базираната в Нидерландия Nexperia, която ще придобие Newport Wafer Fab (NWF) за 63 млн. паунда (87 млн. долара), е под значително влияние на Пекин, твърди Datenna, която изследва китайските инвестиции и придобивания, извършвани от правителството.

Проучването е отвело анализаторите до Държавната комисия за надзор и управление на активите към Държавния съвет – специална комисия на Китайската народна република, както и специални държавни инвестиционни фондове, насочени към чиповете.

Близо 30% от акциите на Wingtech могат да бъдат проследени до китайското правителство е установила Datenna, която е споделила информацията ексклузивно със CNBC.

Значимите акционери в Wingtech, които имат връзки с правителството, включват Wuxi Guolian Industrial Investment и Kunming Industrial Development Equity Investment Fund Partnership, които държат съответно 9,76% и 5,76% дял от акциите на Wingtech.

Wingtech и китайското правителство не са отговорили веднага на запитването за коментар. Nexperia пък е отказала да коментира.

Wingtech е листната в Шанхай производствена компания, която сглобява смартфони и друга потребителска електроника. Въпреки това през последните няколко години компанията показва все по-голям интерес към чиповете.

Със своите близо 20 хил. служители и пазарна капитализация от 18 млрд. долара тя е една от многото компании в Китай, които са подкрепени от местното правителство.

От своя страна, NWF има близо 400 работници и произвежда по около 8000 компонента на седмица. Става дума за тънки парчета силиций, върху които се отпечатват схеми за изграждане на чипове. 200-милиметровите компоненти са широко използвани в автомобилната индустрия, която беше засегната особено силно от дефицита на полупроводници.

Представители на британските власти се опасяват, че сделката ще предаде развит британски завод за производство на чипове в ръцете на Китай. Докато недостигът на чипове в света расте, тези фабрики до голяма степен се смятат за стратегически важни активи за отделните страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още