IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недобрата прогноза на Siemens потопи цената на акциите ѝ

Стойността на книжата се сви с 5 на сто след обявяването на финансовите отчети на германската компания

18:35 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германският гигант Siemens заяви, че отслабващата глобална икономическа среда засяга неговите ключови индустриални бизнеси, и отчете спад на тримесечната печалба. Новината изпрати цената на акциите ѝ с 5% надолу, пише Wall Street Journal.

Компанията е поредната, която предупреждава за проблемите, свързани с търговското напрежение в света, което влияе на силно зависимата от износа германска икономика. Икономическият растеж в еврозоната се забави значително през второто тримесечие, най-вече заради главоболията с производството в Германия, най-голямата икономика в региона, и в Италия.

Главният изпълнителен директор Джо Кезер заяви, че „геополитиката и геоикономиката засягат негативно иначе положителните инвестиционни настроения“.

Siemens заяви, че запазва годишните си цели, но предупреди, че достигането на целта за умерен ръст на приходите се превръща във все по-голямо предизвикателство.

Производителят на високоскоростни влакове, автоматизирани технологии и вятърни турбини е средата на голямо преструктуриране на бизнеса, в рамките на което премахва част от операциите си и реорганизира звена, за да направи структурата си по-проста, а организацията по-рентабилна.

За първи път Siemens отчете резултати откакто е с новата си структура – с три, а не с пет бизнес подразделения. Нетната печалба на компанията за третото тримесечие се е свила до 1,03 млрд. евро от 1,11 млрд. евро година по-рано, отчасти заради орязването на бизнеси и заради факта, че глобалните икономически предизвикателства засягат индустриалните ѝ подразделения.

Печалбата от индустриалните бизнеси се е стопила с 12% до 1,94 млрд. долара.

Главният финансов директор Ралф Томас заяви, че Siemens очаква по-слабото търсене от автомобилната индустрия и тази за машинно производство да продължи още три или четири тримесечия, тъй като компаниите се въздържат от големи инвестиции. За да ограничи спада на печалбата, Siemens е особено внимателна с разходите, посочва Томас.

Като цяло поръчките на Siemens са се увеличили с 8 на сто до 24,51 млрд. евро, подпомогнати значително от силните заявки за производство на влакове. Приходите са нараснали с 4% до 21,28 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още