IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia и AstraZeneca искат отделен съд за европейските патенти

Въвеждането на общи патенти без създаването на специален съд ще e „опаснo“, коментират от Nokia

13:40 | 13.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>Очаква се днес ЕК да предложи създаването на единна патентна система за целия ЕС<br />
<i>Снимка: </i>scx.hu</p>

Очаква се днес ЕК да предложи създаването на единна патентна система за целия ЕС
Снимка: scx.hu

Планът за приемане на единна патентна система за Европейския съюз (ЕС) няма да е успешен, ако не бъде създаден отделен патентен съд. До този извод са достигнали най-големият производител на мобилни телефони в света Nokia и фармацевтичният гигант AstraZeneca Plc.

„Въвеждането на общи патенти без създаването на специален съд ще е „опасно“, казва Тим Фрейн, директор за интелектуална собственост на Nokia, цитиран от Bloomberg.

Днес се очаква Европейската комисия (ЕК) да предложи създаването на единна патентна система за целия Европейски съюз въпреки възраженията на Испания и Италия, които няма да се включат в плана поради неизгладени езикови спорове. Прилагането на плана – първия предложен след повече от година на преговори – може да бъде възпрепятствано от решение на Европейския съд, забраняващо създаването на специален патентен трибунал.

„Единните патенти не трябва да се приемат като закон, докато не се изясни как ще бъде прилагано това законодателство“, казва Фрейн. „Ако не бъде договорено едновременното въвеждане на единните патенти и патентния съд, проектът може да бъде провален“.

Плановете предвиждат заявленията за патенти да могат да бъдат подавани на всеки един от 23-те официални езика в ЕС. Патентите ще бъдат разглеждани на английски, френски или немски, като искането ще бъде преведено и на останалите два езика.

За момента компаниите могат да платят 18 хил. евро, включително 10 хил. евро, за превод на европейски патент, валиден в 13 страни, посочва Комисията.

„Патент без специален съд ще е като „патрон без оръжие“, коментира Алън Джонсън, партньор в лондонската адвокатска кантора Bristows.

Миналия месец европейският комисар за вътрешния пазар Мишел Барние заяви, че предложението не е прибързано и че „по темата се работи от 20 години“. Комисията обяви, че ще проучи решението на върховния съд за забраната за създаването на специален патентен съд и ще работи за намирането на решение „в най-кратки срокове.“

Според сега действащото законодателство най-близкото решение до получаването на общ европейски патент е подаването на молба в Европейското патентно бюро, което не е част от ЕС и в него членуват 38 страни. След като бъде одобрен, патентът се раздробява на патентни пакети, които компаниите трябва да защитават във всяка отделна страна. От 2000 г. насам пък опитите за постигане на съгласие за създаването на единни европейски патенти са се проваляли най-вече поради езикови спорове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още