IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лингвистичен спор провали преговорите за единен европейски патент

Испания и Италия отхвърлиха предложението патентите да се превеждат на английски, френски и немски

11:55 | 11.11.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Лингвистичен спор провали преговорите за единен европейски патент

Италия и Испания провалиха преговорите за създаване на единна система за патенти в ЕС, предаде EurActiv. Въпреки новите компромиси, предложени от белгийското председателство, двете страни продължават да настояват всеки патент да бъде превеждан и на техните езици.

Предложението на Европейската комисия е патентите да се превеждат на работните езици в ЕС – английски, френски и немски.

„Не можем да приемем дискриминация“, защитава позицията на страната си испанският държавен секретар по европейските въпроси Диего Лопес Гаридо. „Липсата на дискриминация е един от основните елементи на европейския патент.”

ЕК се опитва от години да постигне споразумение, с което да се улесни процесът на защита на дизайна на продуктите в отделните страни членки, да се понижат разходите за това и да се създаде съдебна система за справяне със споровете в областта. Европейските страни отделят 10 пъти повече средства за патенти от САЩ и Япония.

„Това е огромна спънка за европейския бизнес в сравнение със щатския“, коментира Ян Мюлфейт, председател за Европа на Microsoft. „Излиза много скъпо, особено за малкия и среден бизнес.“

Марк Дулст, собственик на белгийската компания Qivino, който е създал нова технология за запазване на виното след отваряне на бутилката, посочва, че е избрал 11 европейски страни, в които да я патентова. Това ще му струва 33 хил. евро. За сравнение в САЩ цената за това ще бъде 11 хил. евро.

Белгия пое ангажимент да придвижи приемането на законодателство за общ патент до края на председателството си на ЕС през декември. Усилията на страната да създаде компромисен вариант убедиха някои страни членки като Полша и Португалия. Италия и Испания обаче не приеха предложенията.

Според предложения от Белгия компромисен вариант компании, които са нарушили патент, тъй като той не е преведен на родния им език, няма да бъдат държани отговорни за щети.

Действията за разработване на единна патентна система за ЕС започнаха през 2003 г., но напредъкът в областта се спъва от лингвистични, технически и правни затруднения.

Освен че им излиза по-скъпо, на компаниите често се налага да водят дела в няколко европейски държави едновременно, като отделните национални съдилища редовно стигат до противоречащи си заключения по идентични случаи.

През юли ЕК представи предложение, което трябваше да сложи край на безизходицата в лингвистичните спорове. Според него официални езици за европейския патент трябваше да бъдат английският, френският и немския, но се предвиждаше да се плаща за превод на патента, подаден на други езици от ЕС. Идеята обаче срещна съпротивата на няколко страни членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
НЕМА проблем издействайте БЪЛГАРСКИЯ съд да решава да видите как трудно дело се решава за 24 часа.Е хе хе хеййй " И ми замирисва на ПАРИ ""........:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 13 години
Otdavna sum go kazal.Oficialen trqbva da e Amerikanski-Angliiskiq. Taka vupreki 4e ste e Angliiski, angli4annite nqma da sa 4ak tolkova dovolni
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още