IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама вярва, че технологиите подхранват неравенството по света

По думите на американския президент тази поляризация се наблюдава както на държавно, така и на международно ниво

18:37 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бившият американски президент Барак Обама предупреди, че технологиите създават все по-разделен свят, подхранвайки неравенството между богатите и бедните страни и хората в тях, пише Bloomberg.

„Нарастването на крайното неравенство, както в страните, така и между тях, което е задвижвано от глобализацията и технологиите“, е един от най-големите рискове пред младите хора, коментира Обама по време на годишната конференция на Salesforce.com в Сан Франциско.

Макар че наследникът на поста Доналд Тръмп отдавна си спечели име на активен потребител на Twitter, Обама също е свързван с технологичната индустрия. Президентските му кампании са известни с използването на интернет и социалните мрежи за привличане на привърженици.

Част от хората, с които Обама работи, по време на управлението си, дойдоха от Силициевата долина. Въпреки това 44-ят президент на САЩ коментира как интернет е помогнал за разделението в американската политика и общество.

„Хората отбелязват поляризацията в нашата политика и с право“, коментира Обама. „С право виждат предизвикателства като изменението на климата и бежанците и смятат, че нещата излизат извън контрол. Зад това виждам чувство на безпокойство и несигурност в толкова много хора. Част от това идва от технологиите и има гняв, създаден от тези технологии“, коментира той.

Социални мрежи, включително Facebook и YouTube на Google, са обвинявани в подхранване на поляризацията чрез алгоритми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още