Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Основните бизнес звена на IBM се представиха разочароващо

Единствено бизнесът с облачни решения бележи ръст през първото тримесечие

Основните бизнес звена на IBM се представиха разочароващо

Снимка: Архив Ройтерс

International Business Machines (IBM) отчете по-голям спад на приходите за първото тримесечие от очакваното, засегнат от по-слабото търсене на своите мейнфрейм компютри и от по-силния долар. Новината изпрати цената на акциите на компанията с 3% надолу, предава Ройтерс.

Приходите на технологичния гигант от всичките му големи звена без облака, който е ключова част от стратегията за преобръщане на бизнеса на компанията, не успяха да отговорят на очакванията на анализаторите.

Сегментът с облачни и когнитивни услуги, който включва аналитични решения, киберсигурност и изкуствен интелект, е записал 1,5% спад на приходите до 5,04 млрд. долара през тримесечието, но все пак това се оказа над прогнозата на FactSet за 4,18 млрд. долара.

"Радваме се на добро ускоряване на растежа на нашия бизнес с облачни услуги... Имаме подобряваща траектория, докато се движим напред“, коментира главният финансов директор Джим Кавано.

Под ръководството на Джини Ромети компанията се отказа от голяма част от традиционния си хардуерен бизнес и се насочи към области на растеж чрез сделки, като придобиването на Red Hat за 34 млрд. долара.

IBM се завърна към растежа на годишните си приходи през последното тримесечие на 2018 г., което засили очакванията, че стратегията наистина дава плодове.

Още по темата

Сегментът на компанията със системи, който включва мейнфрейм компютрите, записа 11,5% свиване на разходите до 1,33 млрд. долара през тримесечието. Очакванията на анализаторите бяха за 1,37 млрд. долара по данни на FactSet.

Общите приходи са намалели с 4,7 на сто до 18,18 млрд. долара през тримесечието, завършило на 31 март, с което се оказаха под прогнозираните 18,46 млрд. долара според Refinitiv.

Нетната печалба е спаднала до 1,59 млрд. долара, или 1,78 долара на акция, от 1,68 млрд. долара, или 1,81 долара на акция, година по-рано. Като се изключат някои ефекти, компанията е спечелила по 2,25 долара на акция, изпреварвайки прогнозата за 2,22 долара на акция.  

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
брях тия мейнфрейм компютри ... последната им чудесия IBM® z14 ™ струва според конфигурацията и софтуера м/у $4млн. до $10млн. ... не е като да правят стоки за магазини от левче ...

Още от Новини
Марк Дейвис: Бъдещето на здравеопазването няма да се върти около болницата