Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Патентните войни на Apple продължават с пълна сила

Компанията подаде първата си съдебна жалба за нарушени патенти и търговска марка на iPad

Патентните войни на Apple продължават с пълна сила

Apple съди южнокорейската компания Samsung за нарушени патенти на iPad. Снимка: Apple.com

Технологичната компания Apple заведе първото си съдебно дело за нарушена търговска марка и патенти, свързани с таблетния компютър iPad, пише Financial Times.

Обект на патентните войни на Apple този път е южнокорейската компания Samsung Electronics, която е обвинена, че е копирала външния вид, технологиите и усещането на хитовия продукт на Apple.

Съдебната жалба е подадена в края на миналата седмица в областния съд в Сан Хосе. В нея от Apple посочват, че Samsung е нарушила десет патента, свързани с iPhone и iPad, в своя таблет Galaxy Tab и смартфоните си, базирани на популярната мобилна платформа Android.

Таблетът на Samsung, който излезе в края на 2010 г., е първият сериозен конкурент на iPad.

„Вместо да се стремят към независима разработка на продукти, от Samsung са решили робски да копират иновативната технология на Apple, отличителния ни потребителски интерфейс и елегантния дизайн на продукта и опаковката”, се твърди в жалбата.

Apple вече е страна по много дела за нарушени патенти за функции на смартфони, но често от компанията се намират в по-неблагоприятно положение, защото са с по-малък брой патенти и по-кратка история в бизнеса с мобилни телефони, отколкото някои от конкурентите си.

Новото съдебно дело е първото срещу Samsung, чиито филиали доставят на Apple някои от частите за нейните продукти.

Още по темата

В жалбата се подчертава сходният външен вид на двата продукта и са включени снимки, които показват сходството във формата им, и дори в иконите на екрана им, които са квадратни със заоблени ъгли.

Поради сложността на патентните дела спечелването на победа в тях в трудно. Пострадалите компании обикновено печелят, само ако могат да докажат, че потребителите ще бъдат толкова объркани от копирането, че няма да осъзнаят кой е производителят.

„Samsung ще реагират активно на това правно действие, насочено срещу нас, чрез подходящи правни мерки, за да защитим интелектуалната си собственост”, посочват от южнокорейската компания, което предполага, че може да има насрещен иск, че Apple е нарушила патентите на Samsung.

Още по темата: Новини Apple iPad патенти

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Как една временна забрана в САЩ може да разруши TikTok?