IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Повече от половината домакинства у нас имат достъп до интернет у дома

Значително изостават домакинствата от Северозападния район, сочат данни на НСИ

12:43 | 13.12.13 г.
Повече от половината домакинства у нас имат достъп до интернет у дома

През 2013 г. повече от половината домакинства в България - 53,7% имат достъп до интернет в домовете си. Това показват резултатите от изследване на Националния статистически институт (НСИ) за използване на информационно-комуникационните технологии (ИКТ) от домакинствата у нас.

Данните на НСИ показват, че спрямо предходната година има растеж от 2,8 процентни пункта на  домакинствата с достъп до технологиите.

Показателна е тенденцията за навлизането на новите технологии - за петгодишен период относителният дял на домакинствата с достъп до интернет се е увеличил с 24,1 процентни пункта, а използването на широколентова връзка бележи ръст от 27,5 процентни пункта.

С най-висок дял на домакинствата с достъп до интернет е Югозападният район  - 63,3%, към който принадлежи и столицата. След него се нареждат Южният централен и Североизточният район, в които малко повече от половината домакинства имат достъп до интернет - съответно 52,7 и 51,5%. От тенденцията за страната значително изостават домакинствата от Северозападния район, където 42,8% от домакинствата имат достъп до интернет.

Най-активните потребители в мрежата са младежите на възраст между 16 и 24 години, като през 2013 г. почти 80% от тях използват интернет всеки ден или поне веднъж седмично. 

Същевременно се констатира обратнопропорционална зависимост между възрастовите групи и честотата на редовното ползване на интернет - при по-високите възрастови групи се наблюдават по-ниски стойности на този показател, като от населението в най-високата възрастова група (от 65 до 74 навършени години) едва 8,3% използват глобалната мрежа.

Значителни са и различията за редовно използващите интернет спрямо образованието им. Докато 86% от лицата с високо образование използват редовно глобалната мрежа, то едва 19,2% от лицата с основно или по-ниско образование се възползват от възможностите, които интернет предоставя.

Електронната търговия 

Постепенно се увеличава делът на хората, които пазаруват за лични нужди онлайн. За текущата година малко над 12% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години са направили онлайн покупки през последните дванадесет месеца, което е с почти 3 процентни пункта повече спрямо предходната година.

Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, като малко над 68% от пазарувалите по интернет са закупили артикули от тази гама. На следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации - 32,9%, стоки за дома - 31,1% и покупките на билети за различни развлекателни събития - 22,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още