IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Samsung назначи нов директор на мобилното си звено, за да се бори с Huawei

Китайският гигант се опитва да отнеме от пазарния дял на южнокорейската фирма

14:14 | 20.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Samsung Electronics обяви назначението на най-младия си президент досега за нов директор на мобилното звено. Това се случва в момент, в който компанията се опитва да защити водещата си позиция на пазара на смартфони от нарастващите предизвикателства от страна на конкуренти като Huawei Technologies, предава Ройтерс.

Южнокорейската фирма повиши и ръководителя на бизнеса ѝ с телекомуникационно оборудване – звено, което според анализаторите е подкрепено от американската кампания за набиране на съюзници, които да забранят достъпа на Huawei до техните мрежи.

Samsung поведе в смартфоните, работещи с 5G, но се очаква Huawei да увеличи продажбите си на 5G смартфони и оборудване през тази година, залагайки на огромния си вътрешен пазар.

"Промените в Samsung изглежда имат за цел да се справят с потенциалните големи пазарни промени, свързани с новата технология“, коментира анализаторът от Counterpoint Том Канг. „Младият директор е известен с това, че е решителен и вероятно ще реагира бързо на тази промяна, за да защити лидерската позиция на Samsung от Huawei”.

Samsung, която отдавна е водеща, имаше 21% пазарен дял през третото тримесечие, но Huawei го завърши с 18%, сочат последните данни от Counterpoint. Това се случи, въпреки че през май Huawei получи забрана за правене на бизнес с повечето американски фирми, което ѝ попречи да получи достъп до технологии като Android на Alphabet.

Новите ръководители

Samsung назначи Рох Тае-мун, в момента най-младият президент в историята на компанията със своите 51 години, за шеф на мобилния си бизнес. Това е част от промените, които се случват по-късно от очакваното, предвид серията от съдебни процеси, насочени към директори на компанията, включително и към нейния лидер Лий Дзие Юн.

Рох помогна за промяната на бизнеса на Samsung и аутсорсинга на по-голямата част от производството на смартфони, за да се свият разходите и да се конкурира по-добре с по-евтините устройства на фирми като Huawei, твърдят източници, запознати с въпроса.

Като бивш ръководител на развитието на мобилните процеси, Рох се е грижил за разработката на серията Galaxy и е бил натоварен с вдъхването на нови сили на организацията в момент на засилване на конкуренцията, гласи съобщение от Samsung.

Ръководителят на мрежовия бизнес Чюн Кюн-ун, който беше ангажиран с първите търговски 5G услуги в Южна Корея, сега е повишен в президент, за да помогне за превръщането на мрежовия бизнес в главен за компанията, посочва Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още