IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Създателят на Google Brain набра 175 млн. долара за развитие на изкуствен интелект

Целта е бързото финансиране на нови бизнес линии

20:47 | 30.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Андрю Нг, ръководил проекти за изкуствен интелект на Google и китайската компания Baidu Inc, набра 175 млн. долара, за да инвестира в стартиращи фирми, започвайки с една, насочена към компютрите, откриващи дефекти в продуктите, съобщи Ройтерс.

Нг е събрал пари от компании за рисков капитал New Enterprise Associates, Sequoia Capital и Greylock Partners, както и от SoftBank Group Corp.

В интервю за Ройтерс той заяви, че целта му е да идентифицира нови бизнес идеи за изкуствения интелект, както и да влее пари в брой от т.нар. AI Fund, който ще бъде основен партньор. Така компаниите няма да хабят много време, набирайки капитал по традиционните канали.

Той заяви, че планира да използва опита си в Baidu, една от най-големите интернет компании в Китай, където ръководи екипа за изкуствен интелект, за да развие редица нови бизнес линии.

„Въз основа на този опит, имам необичайна гледна точка за изграждането на бизнеса с изкуствен интелект. Мисля, че това е по-систематичен и повторяем процес, отколкото повечето хора мислят“, каза Нг, който също преподава курсове по изкуствен интелект в университета в Станфорд.

Първата компания, която получава пари от фонда, ще бъде Landing.ai, основана от самия Нг, която работи с изкуствен интелект, за да направи фабриките по-ефективни.

"Когато отидете в Япония, има такъв недостиг на таланти, че дебатът за изкуствения интелект, който ще отнеме работните места на хората, почти не съществува. Дебатът е, как можем да автоматизираме това, за да можем да свършим цялата работа?“, каза Нг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още