Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Технологичното лоби в ЕС настоява за подкрепа на стартъпите

Кризата е и възможност, твърдят от индустрията

Технологичното лоби в ЕС настоява за подкрепа на стартъпите

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Групи, представляващи европейската технологична индустрия, лобират все по-силно за това Европейският съюз (ЕС) да подкрепи стартъпите, които са силно засегнати от кризата с коронавируса, пише CNBC.

В общо писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен коалиция от общности на стартиращи компании призовава лидера на блока да даде на стартъпите "централна роля във вашите решения по отношение на разпространението на Covid-19”.

Групата, водена от базираната в Брюксел Allied for Startups, предупреждава за влиянието на предстоящия икономически спад върху някога бързо развиващия се сектор на континента. Пандемията принуди много от стартъпите да преосмислят своите бизнес модели и да свият разходите, тъй като приходите от продажби драстично спадат.

„Както при предходни бедствия, тази криза е и възможност“, обявиха лидерите от индустрията в писмото „На първо място това е възможност за по-добро сътрудничество и координация между държавите“.

„Отвъд това е и възможност за иновации. Когато се търсят решения за справяне с епидемията на коронавируса, но също и когато се търси откъде идват възможностите за растеж след икономическия спад, стартъпите са ключови играчи и в двата случая“, допълва тесктът.

Още по темата

Всичко това се случва, след като Франция и Германия обявиха плановете си да предоставят милиарди евро спешна помощ на своите стартиращи фирми. Британското правителство получи призиви да предприеме същите действия.

За да се предотврати крахът на стартиращите фирми, съвместното писмо препоръчва ЕС да предложи бързо финансиране на компании, разработващи технологии за справяне с пандемията. Сред мерките попада и отлагането на някои данъчни срокове и предоставянето на финансова помощ за вече планираните инвестиционни сделки.

„Надяваме се, че ще гарантираме, че стартъп общностите няма да бъдат изоставени и няма да изпаднат в ликвидна криза в близко бъдеще“, гласи писмото. „Стартъпите инвестират своите ресурси в растежа, включително в нови пазари, работна ръка и маркетинг. Като такива, те имат по-малка ликвидност от останалите играчи в икономиката“.

2019 г. беше поредната рекордна година по отношение на финансирането с рисков капитал – с над 30 млрд. долара инвестиции в Европа. Регионът е мястото, където се появиха някои от най-високо оценените компании „еднорози“ (такива с оценка от 1 млрд. долара), включително Klarna, Revolut и TransferWise.

Но сега нарастват притесненията, че финансирането на стартъпи през 2020 г. може да бъде силно засегнато от Covid-19, а някои от основателите на фирми дори се сблъскаха с отменянето на финансовире кръгове, които бяха планирани. Това се случи заради паниката, свързана с вируса.

По данни на Pitchbook броят на сделките с рисков капитал в десетте най-големи европейски пазара се е свил почти наполовина през първото тримесечие на 2020 г. до 692, спрямо 1363 година по-рано, докато общо инвестираната сума е спаднала с 8 на сто до 8031 от 7391.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Aма, разбира се, стартъпите са като слънцето и водата и без тях в ЕС-то живот няма.
0
 
4
 
3
преди 2 месеца
АКО някой иска да инвестира в т.н. старт ъпи - никой не го спира.
Развързва кесията и дава парите.
В краен случай взима банков заем и пак ги налива.

А дали ще поникне нещо да връща инвестициите - един дядо Боже знае...
0
 
3
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Кризата определено е възможност, но какво отношение има към стартъпите? Те и без това над 90% са обречени на провал. Ако някои оцелеят, трябва да го направят със собствени усилия, а не с държавна помощ. Стойностните идеи винаги са оцелявали. А какво ще стане, ако в бъдеще над всеки стартъп тегне клеймото: "Оцелял с подкрепа на държавата?"
0
 
3
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Лоби. В ЕС. Това е забранено със закони

Още от Новини
И вторият съосновател на WeWork напуска компанията