IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba се отказа от крайния срок за продажба на бизнеса си с чипове

Компанията влезе в съдебен спор с партньора си Western Digital

13:30 | 28.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Toshiba се отказа от крайния срок за продажбата на своето звено за чипове за памет. Тя посочи, че сделката за 18 млрд. долара ще бъде забавена заради различия в мненията с консорциума, избран за предпочитан участник в търга, предава Ройтерс.

Отлагането се случва в момент, в който конгломератът съди партньора си в бизнеса с чипове Western Digital Corp за намеса в продажбата, един ден след като американската фирма подаде отново оферта за звеното. Делото допълнително нажежава отношенията между двете страни и затруднява още повече перспективите за споразумение.

Опитвайки се да покрие милиардите превишени разходи на обявилото несъстоятелност американско звено за ядрена енергия Westinghouse, Toshiba искаше да сключи договор за продажбата на бизнеса си с чипове до сряда – деня на годишната среща на акционерите ѝ.

В оспорваните наддавания се включи консорциумът, воден от японски държавни инвеститори и включващ фирмата за дялово инвестиране Bain Capital. Въпросният консорциум беше избран за предпочитан кандидат, но офертата му се оказа недостатъчно добра.

Предложението до голяма степен е водено от Министерството на търговията на Япония, което иска да запази технологията за чипове под контрол на страната.

Главният изпълнителен директор Сатоши Цунакава заяви, че фирмата сега има за цел да постигне споразумение с консорциума възможно най-бързо и да завърши трансакцията до края на фискалната година през март.

"Нужно е време за изглаждане на разногласията между членовете на консорциума“, обяви той, след като се извини за редицата унизителни случки с Toshiba напоследък. И все пак е малка вероятността да се стигне до бързо и гладко приключване на сделката.

Western Digital, която заедно с Toshiba управлява основния ѝ завод за чипове, твърди, че нейният партньор нарушава съвместните им договори, и се обърна към американски съд, в опит да предотврати сделката, за която не е дала съгласие. Всички тези действия доведоха до стартирането на съдебно дело днес от страна на Toshiba.

Мениджърите на Toshiba продължават да дават смесени послания относно желанието им да разрешат спора с базираната в Калифорния компания.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още