IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toshiba отново иска удължаване на срока за подаване на отчета

Японската компания очаква да приключи всички необходими счетоводни процедури за годишния отчет до края на юли

10:12 | 23.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският технологичен концерн Toshiba Corp заяви в петък, че е помолил регулаторите в страната за удължаване на срока за подаване на годишния му финансов отчет, след като не е успял да получи заверка от страна на своя одитор, предава Ройтерс.

Индустриалният конгломерат възнамеряваше да подаде финансовия отчет до законоустановения краен срок от 30 юни, но сега заяви, че иска той да бъде удължен до 10 август. Забавянето се дължи отчасти на продължителното счетоводно разследване, включващо и това за фалиралото ядрено поделение Westinghouse. 

Японската компания заяви, че очаква да приключи всички необходими счетоводни процедури за годишния отчет до края на юли.

Неспазването на крайния срок до края на юни без удължаване на срока би довело до нови неприятности по отношение на борсовото представяне на японския конгломерат. 

Toshiba е в списъка за проверки на фондовата борса в Токио от средата на март, тъй като не успя да изясни притесненията по отношение  на вътрешния си контрол след счетоводния скандал през 2015 г.

Дори ако Toshiba успее да представи финансовия отчет в удължения срок, компанията все още трябва да подобри акционерния капитал до края на март следващата година, за да остане публична. 

Toshiba вече два пъти подаде със закъснение отчетите си по-рано тази година без одобрение от PwC Aarata, която по това време заяви, че все още няма мнение за резултатите. 

Борейки се за свежа парична инжекция, Toshiba избра консорциум от Bain Capital и японски държавни инвеститори като предпочитан купувач за своя бизнес с чипове, като възнамерява да сключи сделка на стойност 18 млрд. долара до следващата седмица.

Но перспективите за бързо приключване на продажбата на най-големия световен производител на NAND флаш чипове остават неясни, тъй като Western Digital Corp, бизнес партньорът на Toshiba, предприе правни действия за предотвратяване на сключване на сделка без нейното съгласие. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още