IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Verizon влиза на пазара за управление на автопарковете

Американският оператор придобива Fleetmatics за 2,4 млрд. долара

10:14 | 02.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Verizon Communications ще придобие компанията за специализираната в управлението на автопаркове софтуерна компания Fleetmatics Group за около 2,4 млрд. долара в брой – ход, с който продължава експанзията си в сферата на свързаните коли и на пазара на софтуер за управление на превозни средства, предава Ройтерс.

Американският телеком ще плати по 60 долара за акция, премия от около 40% от цената на затваряне на акциите на производителя на GPS системи за автомобили в петък. Очаква се сделката да бъде завършена през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Акциите на Fleematics повишиха стойността си с 39% до 59,60 долара, докато тези на Verizon понижиха своята с 0,7% до 55,01%.

Fleematics разработва софтуер, който показва на шофьорите къде се намира превозното средство, колко гориво е изразходвано, с каква скорост се движи колата и друга информация, включително събира данни за поведението на водача.

Докато пазарът на смартфони и мобилни устройства става все по-наситен, Verizon и най-големият му конкурент AT&T се надяват, че свързването на повече обекти с техните мрежи ще им донесе нови приходи.

Придобиването помага на Verizon за увеличаване на пазарния дял на компанията в „един силно фрагментиран пазар с много слабо проникване“, коментира главният изпълнителен директор на Verizon Telematics Андрес Ирландо. Подразделението свързва превозни средства с безжична мрежа и предлага приложения за следене на различни показатели и управление.

В петък Verizon Telematics завърши друга сделка – за придобиването на базираната в Калифорния Telogis, която създава софтуер за следена на търговски превозни средства и такъв за навигация, използван от компании като Ford Motor. Финансовите параметри на сделката не са разкрити.

Verizon Telematics предлага и собствена подобна софтуерна услуга, наречена Networkfleet.

Международното присъствие на Fleetmatics в региони като Западна Европа и Австралия ще помогне на Verizon да разшири глобалния си обхват в бизнеса, посочва Ирландо.

През май Fleetmatics отчете приходи от 78,9 млн. долара за първото си фискално тримесечие. Сумата е с 21% по-висока от тази за същото тримесечие година по-рано.

Това е поредната голяма сделка на Verizon за тази година, след като тя успя да спечели наддаването за основния бизнес на Yahoo за 4,83 млрд. долара.
 

Повече за технологиите вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още