IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпросите около бъдещето на Grubhub сринаха акциите на Just Eat Takeaway

Книжата удариха историческо дъно

19:50 | 29.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Цената на акциите на най-голямата европейска компания за доставки на храна Just Eat Takeaway.com удари историческо дъно в сряда заради съмненията, дали генериращата загуба фирма ще успее да продаде Grubhub и дали ще успее да постигне рентабилност без допълнително финансиране, предава Ройтерс.

Цената на акциите спадна с 19% по-рано през деня в рамките на ожесточена разпродажба, последвала бележка от анализатори на Berenberg, в която се препоръчва продажба на книжата. Анализаторите поставят под въпрос дали компанията ще успее да се освободи от Grubhub за сума, близка до 5,8-те млрд. долара, които плати изцяло в акции за придобиването, финализирано през юни 2021 г.

В края на търговската сесия на европейските борси ценните книжа на компанията изтриха 17% от стойността си.

В отговор на случващото се Just Eat Takeaway каза, че не е променила стратегията си по отношение на Grubhub, а финансирането ѝ не е под съмнение.

Takeaway „активно проучва... стратегическо партньорство и/или продажбата на Grubhub, на цялата или на част от компанията“, посочва гигантът. Той допълва, че разполага със стабилни средства, с които да финансира бизнес плана си.

От началото на годината цената на акциите на компанията спадна със 70%, а главният изпълнителен директор Итсе Гроен е под инвеститорски натиск, включително от втория по големина акционер Cat Rock, заради покупката на Grubhub. Гроен, който е основател на Takeaway, смени курса през април 2022 г. и заяви, че обмисля разични възможности, включително продажбата на бизнеса.

Допълнителен фактор, който натежава върху акциите, е статия в Wall Street Journal, в която се цитират коментари на главния изпълнителен директор на Grubhub Адам Девит, че продажбата на подразделението не е неизбежна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още