IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Xiaomi набра едва 4,7 млрд. долара от IPO-то си

Цената на акциите беше в долния диапазон на планираното

10:53 | 29.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската технологична компания Xiaomi и някои от инвеститорите ѝ са набрали 4,7 млрд. долара, след като първичното ѝ публично предлагане се оказа в долната част на ценовия диапазон, твърди източник, запознат с въпроса, пише Bloomberg.

Базираният в Пекин производител на смартфони e продал 2,18 млрд. акции за 17 хонконгски долара всяка, твърди източникът, пожелал да остане анонимен. Xiaomi предложи акции в диапазона 17-22 хонконгски долара за брой. Цената оценява Xiaomi на около 54 млрд. долара, близо половината от първоначалната цел на компанията.

Милиардерът Джордж Сорос и китайската инвестиционна фирма Hillhouse Capital са сред инвеститорите, които са поискали акции от IPO-то на Xiaomi, коментираха по-рано източници.

"Изключително ниските маржове на Xiaomi от хардуер натежаха значително на оценката от потенциални инвеститори“, твърди Джеймс Ян, анализатор на Counterpoint Research в Пекин. „Очаквам да инвестират повече в звеното за смартфони, особено от гледна точка на международната експанзия.“

Това е най-голямото първично предлагане на акции в Хонконг от септември 2016 г., когато Postal Savings Bank of China направи IPO за 7,6 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg. Xiomi осъществява първото голямо технологично листване в Хонконг, откакто градът промени регулацията в тази сфера.

Според един от източниците фонд, подкрепян от Сорос, е направил ранна заявка за малък дял от акциите на Xiaomi. Hillhouse е направила заявка за около 600 млн. долара, а американската Capital Group Cos. - за 500 млн. долара, коментира източниците.

Цената обаче се оказа в долния диапазон на планираното от Xiaomi. Представители на компанията, на Hillhouse и Capital Group са отказали да коментират. Представител на Soros Fund Management не е отговорил веднага на запитването за коментар по въпроса.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още