IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yahoo плати 640 млн. долара за рекламен старт-ъп

Компанията придобива BrightRoll, за да се изправи лице в лице с конкуренти като Google и AOL

10:07 | 12.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американският онлайн концерн Yahoo Inc. използва част от средствата от продажбата на акции на Alibaba, за да настигне конкурентите си във видео рекламата, пише Wall Street Journal.

Във вторник интернет порталът заяви, че плаща около 640 млн. долара за придобиването на старт-ъп компанията BrightRoll, която се занимава с видео реклама. Това е най-голямата сделка на Yahoo от първичното публично предлагане на Alibaba Group Holding през октомври и второто най-голямо придобиване по време на управлението на Мариса Майер като главен изпълнителен директор.

Майер се насочва към подобни сделки в опит да поднови интереса на рекламодателите към Yahoo, след като е начело на компанията от повече от две години, в които има стагнация на продажбите. BrightRoll е осемгодишен старт-ъп от Сан Франциско. Той може да помогне на Yahoo да се конкурира с Google и AOL в онлайн видео рекламата – област, която според Emarketer ще нарасне с 56% до 5,96 млрд. долара тази година в САЩ.

Натискът върху Майер да съживи растежа стана още по-голям през септември, когато инвеститорът Starboard Value принуди главния изпълнителен директор да намали разходите и да обмисли възможности за сътрудничество с AOL. Освен това Starboard критикува Майер за големите разходи за придобивания на компании, които обаче не са довели до печалба за Yahoo.

В публикация в блога на Yahoo Майер защити новата сделка, посочвайки, че BrightRoll е печеливша и тази година очаква приходи в размер на 100 млн. долара.

„BrightRoll е голяма, развиваща се и печеливша компания“, пише главният изпълнителен директор на Yahoo. „Придобиването ѝ по никакъв начин не противоречи на ангажимента ни да управляваме добре капитала си“.

Скот Бърк, старши вицепрезидент на платформите за данни и реклама в Yahoo, твърди, че компанията ще продължи да се интересува от придобивания, които могат да ѝ помогнат да си върне растежа в този бизнес през 2015 г. По думите му в момента интернет гигантът се е фокусирал именно върху това.

„Сделката с BrightRoll е малко повече от половината от размера на най-голямото придобиване по времето на Майер – това на блог платформата Tumblr миналата година за 1,1 млрд. долара.

Yahoo изкара 6,3 млрд. долара от първичното публично предлагане на Alibaba и обеща да върне половината от тази сума на акционерите, изкупили обратно акции. Компанията твърди, че през октомври е приключила третото си фискално тримесечие с повече от 12 млрд. долара в брой и ценни книжа.

Видеото е в центъра на стратегията на Майер, която се уповава на сайта Screen с таланти като ветерана от ABC News Кейти Курик и връщането на предавания като „Saturday Night Live”. Но тя не успя да генерира значителни проходи от реклами, продавайки това съдържание. YouTube на Google все още доминира на пазара. Около 19% от онлайн видео рекламите, продадени в САЩ, са именно за тази платформа, посочва eMarketer.

Сделката с BrightRoll може да помогне на Yahoo да се изравни с Google и AOL, която миналата година похарчи повече от 400 млн. долара за купуването на компанията за видео обмен Adap.tv.

„Yahoo не е в състояние да завладее пазара на видео и със сигурност ще се нуждае от нещо, с което да се бори срещу придобиването на Adap.tv от AOL”, твърди Адам Каспър, главен медиен директор в рекламната агенция Havas Media. “Това е нейната възможност да получи по-важна роля на пазара на видео“.

От своя страна BrightRoll ще запази своята работна сила от около 400 души. В компанията ще остане и нейният основател и главен изпълнителен директор Тод Сачердоти, който ще съблюдава усилията на Yahoo във видео реклами. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още