Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Бял трюфел беше продаден за 75 хил. евро на търг в Италия

Климатичните промени, сушата, силните бури и преориентирането към лозарството се отразяват неблагоприятно върху продукцията на деликатеса, а цените му скачат

Бял трюфел беше продаден за 75 хил. евро на търг в Италия

Снимка: Ройтерс

Почитателите на белите трюфели научиха лоша новина за ценните гъби - сухото време и климатичните промени са се отразили неблагоприятно върху продукцията и съответно върху цените им, предаде Ройтерс.

На търг в Алба, Италия, за най-едрия трюфел, предложен тази година - "добре закръглен" и с тегло 850 грама, участник от Хонконг плати 75 000 евро.

Ловецът на трюфели Пиеркарло Вакина, който разчита на две кучета - Роки и Джими, в търсенето на деликатеса, казва, че сушата през последните няколко години се е отразила неблагоприятно върху продукцията. Вакина допълва, че за него въпросът вече не опира до пари. "За мен това вече е по-скоро страст, тъй като през изминалите няколко години ми беше трудно дори да плащам разходите за кучетата", казва ловецът на трюфели.

Алба, малък град в регион Пиемонт, е известен като италианската столица на белите трюфели. Всяка година по това време в града се организира прочутият Международен панаир на белия трюфел. Проявата привлича около 100 000 посетители от цял свят, водени от желанието да продават, купуват, подушат и вкусят деликатеса.

Кулминацията на панаира е търгът за бели трюфели, организиран за 18-а година. Средствата от продажбите се предоставят за благотворителност.

Климатичните промени, сушата, силните бури и преориентирането към лозарството обаче са се отразили неблагоприятно върху продукцията на деликатеса, а цените му са "скочили до небесата".

"Тази година не прави изключение. Годината беше слаба, с малко трюфели и много високи цени", казва ловецът и продавач на ценните гъби Джанлука Сакето.

През последните 25 години производството на бели трюфели е намаляло с 30 процента. На места ценните гъби на практика са изчезнали. Ограничените количества неминуемо водят до скок в цените, като тази година те са по-високи от всякога - средно 6000 евро за килограм.
Тази седмица така необходимият дъжд е допринесъл трюфелите да понаедреят и да се позакръглят в омекналата почва. "Доскоро обаче беше много сухо и ваденето им твърдата почва беше наистина трудно", споделят търсачите на ценните гъби.

(БТА)

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Новини трюфел

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Michael Kors придобива Versace за 2,1 млрд. долара