IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Гейтс очаквано оглави списъка на най-богатите в IT сектора

Джеф Безос изненадващо е на трето място, след като Amazon увеличи рязко пазарната си стойност

09:47 | 06.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Нетното богатство на Гейтс възлиза на 79,6 млрд. долара. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Нетното богатство на Гейтс възлиза на 79,6 млрд. долара. Снимка: архив Ройтерс

Без никаква изненада – съоснователят на Microsoft Бил Гейтс, най-богатият човек в света, е и най-богатият бизнесмен в света в областта на информационните технологии според класацията на авторитетното икономическо списание Forbes. Според изданието неговото нетно богатство възлиза на 79,6 млрд. долара. 13% от тях все още са вложени в акции на Microsoft.

На второ място в списъка е основателят на Oracle Лари Елисън с 50 млрд. долара, а на трето място изненадващо излиза основателят на американския гигант в онлайн търговията Amazon Джеф Безос. От началото на годината неговата компания е отбелязала голям растеж, рязко е увеличила пазарната си капитализация и заради това състоянието на Безос е нараснало с 13 млрд. долара, достигайки 47,8 млрд. долара. 

Основателят на най-голямата социална мрежа в света Facebook Марк Зукърбърг е на четвърто място с 41,2 млрд. долара, следван от създателите на Google Лари Пейдж (33,4 млрд. долара) и Сергей Брин (33,4 млрд. долара).

Десетката се допълва от създателя на платформата за онлайн търговия Alibaba Джак Ма, чието богатство се оценява на 23,2 милиарда долара, вдовицата на съоснователя на Apple Стив Джобс - Лорън Пауъл Джобс, с 19,4 милиарда долара, бившият изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър и Майкъл Дел, основател и директор на компютърния производител Dell. Лорън Джобс е най-богата от седемте жени, които са в списъка, а Ма е най-заможният от десетимата китайци, влезли в класацията на Forbes.

Средната възраст на стоте най-богати предприемачи от IT сектора е 53 години, което е с десет години по-малко от средната възраст на първите сто най-богати хора изобщо.

Най-младият от стоте бизнесмени е 25-годишният Еван Шпигел, създател на мобилното приложение Snapchat, чието състояние според списанието  възлиза на 2,1 млрд. долара. На обратния полюс е 86-годишният съосновател на Intel Гордън Мур, чието състояние възлиза на 6 млрд. долара.

94 от 100-те милиардери от IT сектора са натрупали състоянието си, започвайки от нулата. Трима са получили наследство, но са успели да го разширят и увеличат, твърди Forbes.

От рейтинга на списанието се вижда, че сред стоте най-богати предприемачи в сектора на високите технологии има 51 американци, 33 представители на Азиатско-тихоокеанския регион, осем европейци, двама израелци и един латиноамериканец. 40 от 100-те най-богати предприемачи в сектора живеят и работят в Калифорния.

Бизнес списанието разбива класацията си на нови подкатегории, като например „Най-богатите в Калифорния“, където лидер е Елисън, „Най-заможните жени в технологиите“, водена от Джобс, и „Най-богатите европейци в сектора“, където номер едно е съоснователят на германския SAP Хасо Платнер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още