IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български музикални творци настояват за законодателни промени

Става дума за промени в Закона за авторското право и сродните му права, които ще помогнат за развитието на музикалната индустрия в страната

14:53 | 25.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Български музикални творци настояват за законодателни промени

За законодателни промени, свързани с европейска директива за авторските и сродните им права, която трябва да се имплементира в българското законодателство, настояват български музикални творци. Днес те връчиха на министъра на културата Петър Стоянович своите предложения.

От организацията за колективно управление на авторски права  “Музикаутор” разкриха, че става дума за пет искания, които биха променили изконно средата, в която се развиват културните и творческите индустрии в страната, в частност и самата музикална индустрия.

Първото искане е свързано с провеждането на концерти в страната и внедряването на практика, заимствана от страни като Франция и Белгия. В тези държави, в случай на провеждане на събитие с неуредени авторски права, собствениците на залите се считат за солидарно отговорни с организаторите.

Следващата част от предложените промени касае проверките, извършвани от Инспектората на Министерството на културата, във връзка със спазването на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП) при публично изпълнение на музикални произведения в търговски обекти, заведения, хотели, ресторанти и други.

“Тъй като инспекторатът сам по себе си е недостатъчен, искаме да се предвиди децентрализация и част от тези функции да се прехвърлят към местните власти - общините”, заяви пред Investor.bg Иван Димитров, изпълнителен директор на “Музикаутор”. 

Друго от исканията е свързано с изчистването на определени дефиниции в чл. 21 от ЗАПСП, който се отнася до препредаването на съдържание от страна на кабелните оператори. 

Следващата стъпка обхваща член 26 от закона и касае възможността за блокиране на целия мехнизъм, в който възнагражденията се събират от правните носители.

Петото искане пък е по член. 40 от ЗАПСП, в който трябва да се предвидят срокове за финализирането на процедури, касаещи медиацията при определяне на тарифите, при които работят организациите за колективно управление на права.

Според Димитров случващото се е позитивна акция от страна на творците. “Индустрията сама по себе си се развива на базата на таланта, който има в България, но икономиката не разполага с достатъчни финансови ресурси и не е готова да поеме тези таланти”, уточнява Димитров. Според него така често се стига да преориентиране на таланта в друга посока, което не би трябвало да се случва.

След проведената среща Димитров разкри, че министърът е погледнал позитивно на инициативата и е дал срок от около 2-3 седмици, в който да се запознае с предложенията. Едва след като това се случи, ще има нова среща, на която ще се коментира до каква степен е възможно Министерството на културата да припознае предложените идеи и да подкрепи бъдещото им обществено обсъждане, както и да бъде инициатор на гласуването им в Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още