IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диамантената индустрия в Зимбабве може да спечели от натиска срещу Русия

Руската "Алроса" е най-големият производител на диаманти в света и най-леките сътресения на доставките ѝ изкривяват пазара

11:24 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-голямата компания за добив на необработени диаманти в Зимбабве очаква инвазията на Русия в Украйна да предизвика „трайни последици за глобалната индустрия на скъпоценните камъни и възможно увеличено търсене на собствените ѝ диаманти", съобщава Bloomberg.

Руската „Алроса“ е най-големият производител на диаманти по обем в света с 30% дял и най-леките сътресения в способността ѝ да прави доставки изкривяват пазара, посочва главният изпълнителен директор на Zimbabwe Consolidated Diamond Co. (ZCDC) Марк Мабхуду.

„В крайна сметка това може да създаде дупка в предлагането, която да засили търсенето на нашия продукт, както и на други играчи“, казва той в интервю. „Не си пожелаваме най-лошия сценарий, но ако той се реализира, ще можем да продаваме нашата продукция“.

Южноафриканската страна цели приходи от добивната индустрия от 12 млрд. долара до следващата година, а държавната ZCDC планира да допринесе с 1 млрд. долара към това, посочва Мабхуду.

Компанията отчете „най-добрата си година досега“ през 2021 г., след като задмина целта си за производство на 3 млн. карата с 30%, което доведе до първата ѝ печалба от създаването ѝ през 2015 г. През 2020 г. тя е добила 2,3 млн. карата диаманти.

„За 2022 г. сме готови не само да постигнем, но и да задминем целта си за производство на диаманти с над 40% в сравнение с базовата цел за 2021 г.“, казва той.

ZCDC ще възобнови търговете за диаманти през април след 8-месечна пауза заради пандемията от коронавируса. Компанията очаква купувачи от Дубай, Израел, Индия и Южна Африка, казва Мабхуду.

Имаме големи партиди за продажба и финалното количество за продажба се определя след консултации с нашия агент по продажбите – Minerals Marketing Corp. of Zimbabwe”, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още