IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единствената авиокомпания, спазваща шериата, се приземи за три месеца

Не е ясно дали става дума за преструктуриране или за нарушения на разпоредбите за гражданската авиация на Малайзия

14:00 | 11.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Rayani Air</em></p>

Снимка: Rayani Air

„Ден или нощ, дъжд или слънце - Rayani Air отново се издига“. Това пише като статус във Facebook  страницата на 7 април на първата спазваща шериата авиокомпания в света. Прозвището си малайзийската компания спечели, защото на борда се спазват стриктно ислямските правила.

Стюардесите носят сдържани ислямски дрехи, преди излитане и кацане се цитират молитви от Корана, а на борда не се сервира свинско и алкохол.

Авиокомпанията започна дейност през декември. Но очевидно концепцията не е рентабилна. В петък (8 април) Rayani Air преустанови за неопределено време своята дейност. В сайтът все още няма информация за преустановяването на полетите, обаче авиокомпанията информира своите клиенти чрез Facebook, че „по оперативни причини" в момента вече не може да лети.

Местният вестник Straits Times разпространи вътрешнофирмена кореспонденция, според която веднага се преустановяват операциите, а всяка област ще бъде преразгледана с оглед на рентабилността. Основателят на Rayani Air Рави Алегендран потвърди през малайзийския вестник The Star, че компанията вече не лети. Продължителността на принудителното преземяване ще бъде обявена скоро. 

„Това е част от план за преструктуриране", е написал той на вестника чрез SMS. „След като сме готови с преструктурирането, ние отново ще полетим". Обяснението не е съвсем правдоподобно, като се има предвид, че преструктурирането обикновено се планира от известно време, а сега пътниците на авиокомпанията бяха изненадани от спирането на операции.

Според DPA обаче полетите на единствената aвиокомпания, спазваща шериата, са преустановени от малайзийските власти. Решението е взето заради нарушения на разпоредбите за гражданската авиация. Rayani Air, която започна дейност през декември, често има закъснения и анулирани полети, а в петък е спряла работа заради стачка на пилотите.

Министърът на транспорта на страната Лиоу Тионг Лай посочи пред DPA, че Rayani Air е нарушила условията от сертификата си за въздушни операции и два пъти е била предупреждавана миналия месец да подобри услугите си.

Авиокомпанията, която забранява употребата на алкохол на борда си и поднася само халал храна, т.е. отговаряща на ислямския закон шериат, предлага вътрешни полети в предимно мюсюлманските северни щати Кедах и Келантан, както и в източните щати Сабах и Саравак. 

Междувременно скоро и в Европа може да се появи авиокомпания, спазваща шериата. Става дума за Firnas Airways, която може да полети до края на годината. Тя ще е базирана във Великобритания и ще лети до „малко обгрижвани“ цели, до които има много мюсюлмански пътници, като например Бангладеш, Саудитска Арабия, Иран или Пакистан.  

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
freegan
преди 8 години
То имаше и ислямски автомобил по едно време, ама какво стана :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още