IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Постепенното възстановяване на музикалната индустрия

Растежът при дигиталните формати спира дългогодишния спад на индустрията

20:52 | 08.05.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

2016 г. бе добра година за музикалната индустрия, коментира Statista. Според последния доклад Global Music Report на IFPI глобалните музикални приходи за миналата година възлизат на 15,7 млрд. долара, което е с 5,9% повече спрямо сумата от 14,8 млрд. долара през предишната година. Това показва втори последователен ръст на продажбите в музикалната индустрия след почти две десетилетия на постепенен спад.

Интересното е, че се наблюдава преминаване към дигитални формати, което от една страна подсилва спадa, но от друга е помогнало да спре това понижение. Повишение от 60% на приходите от музикалния стрийминг е подкрепил общите приходи от дигитална музика до общо 7,8 млрд. долара през миналата година, компенсирайки по-слабите продажби на компакт дискове и други физически музикални формати.

Изглежда музикалната индустрия е излязла от дъното през 2014 г., когато приходите са били на 20-годишен минимум от 14,3 млрд. долара, което е с близо 10 млрд. по-малко в сравнение с 15 години по-рано. Сега както потребителите, така и индустрията вече са приели, че бъдещето на музиката е в дигиталното разпространение.

Според оценка на IFPI броят на платените абонати на стрийминг услуги е достигнал 97 млн. до края на 2016 г., като засега не се очаква ръстът да спре. Пазарният лидер Spotify наскоро отбеляза 50-милионния си абонат, а Apple също се надява да задмине това постижение в близко бъдеще.

Infographic: Rise of Digital Formats Stops the Music Industry's Decline | Statista

Други графики разгледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още