IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IKEA вдига цените заради продължаващите проблеми с веригите за доставка

Компанията очаква доставките да останат нарушени и през по-голямата част на 2022 г.

22:19 | 30.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg</em></p>

Снимка: Veejay Villafranca/Bloomberg

Най-голямата мебелна компания в света IKEA съобщи, че ще повиши цените средно с 9% заради нарасналите разходи за транспорт и суровини, обяви собственикът на повечето ѝ магазини в света, цитиран от Ройтерс.

Преди време IKEA съобщи, че ще наеме повече кораби, ще купи контейнери и ще пренасочи стоки между складовете си, за да смекчи проблемите с нарушените вериги за доставка. Сега обаче компанията информира, че е била принудена да прехвърли разходите на потребителите, тъй като се очаква сътресенията да продължат.

Ingka Group съобщи, че цените на пазарите ѝ ще нараснат със средно с около 9%, като вариациите по места отразяват различен инфлационен натиск, включително проблеми със суровините и веригите за доставка.

„За съжаление сега, за първи път откакто по-високите разходи започнаха да засягат глобалната икономика, трябва да прехвърлим част от нарасналите разходи на потребителите ни“, коментира мениджърът от отдел „Търговия на дребно“ Толга Йончю.

„IKEA продължава да е изправена пред значителни транспортни и суровинни ограничения, които повишават разходите, и не се очаква те да намалеят в обозримо бъдеще“, съобщи компанията в комюнике. Тя допълва, че очаква нарушенията да продължат „през по-голямата част от 2022 г.“.

Ingka Group наблюдава засилено търсене по време на пандемията, тъй като хората са оставали повече у дома.

Тя оперира чрез франчайз система, като Ingka е основният носител на франчайз правата за собственика на бранда Inter IKEA с 392 магазина, включително обекти в градовете и 73 по-малки формата магазини.

В България IKEA има три магазина - два в София и един във Варна, както и два центъра за поръчки в Пловдив и Бургас. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още