IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия подкрепи бижутерите със законодателни промени

Акциите на компании от бижутерийния бизнес поскъпнаха рязко

21:56 | 09.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на бижутерите в Индия поскъпнаха рязко, след като правителството оттегли заповед, която ограничаваше индустрията по силата на законодателство за борба с изпирането на пари, в навечерието на индийския празник Дивали, когато е пиковият сезон за търсенето на бижута, пише Bloomberg.

През август бижутерите бяха включени към индустриите, длъжни да спазват Закона за предотвратяване на изпирането на пари, което увеличи изискванията към тях. 

Покупките секнаха, след като купувачите трябваше да предоставят данни за заплатен от тях данък върху дохода при трансакции над 50 хил. рупии (766 долара), което възпрепятства сделките с висока стойност. 

Акциите на Titan Co. поскъпнаха с 5,7% в Мумбай, най-големият скок от 4 август, докато Tribhovandas Bhimji Zaveri Ltd. повиши цената на книжата си с 8,1%, а Gitanjali Gems Ltd. добави 6,9%.

Индия също така намали някои данъчни ставки и удължи срока, в който малките предприятия подават декларациите си.

Мерките за борба с прането на пари, както и новият данък върху продажбите и покачващите се цени помрачиха очакванията за търсенето на бижута по време най-силния период за продавачите – фестивала Дивали, който тази година се пада на 19 октомври.

Очакванията са след оттеглянето на законодателните изисквания продажбите да нараснат, което ще бъде в помощ на бижутерийния бизнес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още