Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Johnson & Johnson спира продажбите на спорна детска пудра в Северна Америка

Официално обявената причина не са съдебните дела заради нея, а мащабно преоценяване на портфолиото на потребителските стоки на концерна

Johnson & Johnson спира продажбите на спорна детска пудра в Северна Америка

Снимка:

Компанията за потребителски стоки Johnson & Johnson обяви че ще спре да продава своята бебешка пудра на базата на талк (Johnson's Baby Powder) в Съединените американски щати и Канада. Този ход следва мащабното  преоценяване на портфолиото на потребителските стоки, предизвикано от пандемията, гласи официалното съобщение на концерна в корпоративния блог.

Акциите на базираната в Ню Брънсуик, Ню Джърси, компания се обезцениха с 0,3% при късната търговия до 148,55 долара. От началото на тази година акциите обаче поскъпнаха с 2,2% до края на сесията във вторник.

Детската пудра на основата на царевично нишесте J&J, която се предлага на пазара от 1980 г., ще продължи да се продава в САЩ и Канада. Катлийн Уидмър, председател на потребителското звено на компанията за Северна Америка, казва, че 75% от купувачите й на бебешка пудра в САЩ използват продукта с царевично брашно, докато 25% разчитат на продукта на базата на талк. Извън САЩ тези данни са обърнати, каза Уидмър, а продуктът на базата на талк ще продължи да се разпространява в чужбина.

Още по темата

Понастоящем Johnson's Baby Powder генерира по-малко от 1% от приходите на компанията в САЩ от продуктите за здраве. Продуктът отбелязва 60% спад в продажбите от 2017 г. насам, тъй като потребителските навици са се променили, казва Уидмър. Компанията обвинява „дезинформация около безопасността на продукта и постоянна съдебна драма“ за спада на търсенето, се казва в изявление.

Пудрата с талк отдавна е в основата на бебешките продукти, тъй като минералът поддържа кожата суха и предотвратява обрива, предизвикван от пелените. В талка обаче може да се съдържа и азбест - минерал, използван някога в редица продукти за изолация на сгради. Някои компании са открили, че царевичното нишесте може да предложи същите предимства на талка без риск от наличие на азбест.

През октомври J&J заяви, че ще изтегли една партида от 33 000 бутилки с пудра от пазара, след като тестът, проведен от Администрацията по храните и лекарствата, разкри малки количества от замърсителя в една бутилка бебешки прах. Но компанията заяви, че поръчаните лабораторни тестове не са открили следи от азбест в изтеглената партида, което е в противоречие с мнението на американските здравни регулатори на база на резултатите от нейните тестове.

Компанията е изправена пред редица оплаквания и съдебни дела от страна на потребители, обвиняващи я, че нейни продукти с талк, включително бебешката пудра, са им причинили рак. J&J заяви, че продължава да се доверява на безопасността на продукта.

Съдебните спорове за бебешката пудра в крайна сметка могат да струват на компанията до 10 млрд. долара, според Bloomberg Intelligence. Въпреки че представлява само малка част от годишните приходи на J&J, този продукт е основна марка за компанията повече от век.

J&J е изправена пред почти 18 000 съдебни дела, свързани с бранда на бебешката пудра, датиращ от 135 години. По-голямата част от ищците твърдят, че жените, употребявали продукта, са развили рак на яйчниците, а по-малък брой - че това е довело до мезотелиом.

Според адвокатите на ищците вътрешнофирмени документи за J&J показват, че ръководителите са знаели от края на 60-те години на миналия век, че талк, добиван на места като Върмонт и Италия, съдържа следи от азбест. Те обаче не са предупредили потребителите или регулаторните органи. Добитият талк често е примесен с малки количества азбест, но от компанията твърдят, че те се отстраняват при обработка. Изброените съставки в детската пудра на J&J са талк и аромат.

J&J, която твърди, че никога не е имало азбест в бебешката ѝ пудра, се бори непоколебимо с исковете при съдебните процеси и при обжалвания, успявайки да уреди извънсъдебно само малък брой дела.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ба.ти за губените американци. Не си спомням кой известен мениджър бе заявил, че вече в САЩ е трудно да се правят нови стоки, защото безбройната алчна адвокатска орда само чака да започне дела за компенсации. Не че е лошо и неправилно, но има нещо сбъркано в цялата работа.

Още от Новини
Disney отново затваря тематичния си парк в Хонконг