IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жълти и сини диаманти отиват на търг в Женева

Цветните диаманти са много търсени, защото са изключително редки

12:35 | 08.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Огромни жълти и сини диаманти се очаква да бъдат продадени за огромни суми по време на търга на бижута в Женева следващата седмица, тъй като инвеститорите търсят редки камъни, съобщава Ройтерс. 

Graff Vivid Yellow е жълт диамант с тегло 100,09 карата, обработен от бижутера Лорънс Граф. Камъкът е включен в търга на Sotheby's, който ще се проведе на 13-и май.

“Щом се стигне до 100 карата, вече говорим за нещо, което е изключително рядко“, посочва председателят на подразделението на аукционната къща в Европа и Близкия изток, Дейвид Бенет. По думите му това е камък, „пълен с живот и изпълнен с цвят“. Очаква се диамантът да донесе сумата от 15-25 млн. долара.

Друг бял диамант, който е 103,46 карата и също е дело на Граф, е оценен на 3,5-5 млн. долара. От Sotheby's го определиха като един от най-големите и брилянтно оформени диаманти в света.

На търга ще бъде представен и по-малък 31,34-каратов бял диамант, наречен „The Victory Diamond”. Той е принадлежал на Флорънс Гоулд и е оценен на 5-8 млн. долара. Всъщност Гоулд е сред четиримата най-големи колекционери на XX век.

През февруари Sotheby's заяви, че е придобила диаманта Pink Star. През ноември той беше продаден на търг за рекордните 83 млн. долара, но купувачът му така и не успя да изплати сумата.

На търга ще може да се наддава и за син диамант с тегло 13,22 карата, който е описван като най-яркият син диамант в света. Той е с крушовидна форма и е оценяван на 21-25 млн. долара.

„Напълно уверени сме, че ще се продаде на оценената сума или по-високо“, заявиха от Christie's. “Той е абсолютно перфектен, абсолютно чист, както външно, така и вътрешно. Той е почти мечта“.

През последното десетилетие на търг са продадени само три сини диаманта от 10 или повече карата, който са толкова ярък цвят. Смята се, че те са добити от мина в Южна Африка.

Ако се съди по резултатите от продажбите в Хонконг и Ню Йорк през тази година, пазарът на бижута е доста силен. Особено активен е пазарът на цветни диаманти, защото те са изключително редки. Засилен интерес към тях напоследък проявяват азиатските инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още