IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Болт изкарва по 20 млн. долара на година

Ямайският спринтьор се превърна в най-скъпо платеният лекоатлет в историята

09:10 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юсеин Болт покори леката атлетика, а с нея и рекламодателите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юсеин Болт покори леката атлетика, а с нея и рекламодателите. Снимка: Ройтерс

Юсеин Болт отиде на Олимпийските игри през лятото на 2008 г. сякаш от любопитство, а си тръгна с три златни медала. Той е човекът, който наскоро постави световен рекорд в бягането на 100 м, но малцина извън леката атлетика знаят нещо за ямайския спринтьор. Болт изпъкваше с бягането си на 200 м, а 100-те метра бяха сравнително нова дисциплина за него по време на Олимпиадата в Китай. Тогава единствените му спонсори бяха Puma, с която подписа малка сделка през 2003 г., и Digicel, ямайски мобилен оператор.

Атлетът напусна Пекин като един от най-известните атлети на планетата с три златни медала и три световни рекорда. Болт отбеляза върхови постижения в бягането на 100 и 200 метра, превръщайки се в първия мъж, който грабва олимпийското злато в двете дисциплини след Карл Люис през 1984 г. Той беше част и от ямайския отбор при щафетата на 4×100м, който разби поредния световен рекорд. От тогава насетне животът на най-бързия мъж на света не беше същият, пише в свой анализ Forbes.

Докато славата на Юсеин Болт нарастваше, сметката му не оставаше по-назад. Спринтьорът изкара приблизително 20,3 млн. долара през последната година от наградни фондове, бонуси, хонорари от явявания по различни събития и спонсори. Така се класира на 63-то място сред най-високо платените спортисти на Земята. Предстои му известно предизвикателство, за да измести по приходи баскетболистите Леброн Джеймс и Коби Брайънт, но въпреки това доходът му е 20 пъти по-висок от това, което други световно известни спринтьори изкарват за една година. Като цяло няма друг спортист в историята на леката атлетика, който да е изкарвал подобни суми.

Болт подписа спонсорство с Gatorade, с швейцарския производител на часовници Hublot и с Virgin Media след игрите в Пекин. По късно Visa го привлече и разпространи образа му на билборди из цяла Европа, където леката атлетика остава разпространен спорт. В момента операторът на кредитни карти е официален спонсор на Олимпийските игри в Лондон и има право да използва спортиста като рекламно лице.

Тази година Юсеин ще разработи своя линия слушалки след подписания договор с Soul Electronics. През юни той добави към спонсорите си и Nissan Motor, които планират да използват лекоатлета в мащабна рекламна кампания. През 2010 г. спринтьорът публикува автобиография, озаглавена „9.58: Да бъдеш най-бързият мъж в света“, и готви втора книга след Олимпиадата в Лондон.

Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още