IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Болт изкарва по 20 млн. долара на година

Ямайският спринтьор се превърна в най-скъпо платеният лекоатлет в историята

09:10 | 08.08.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Юсеин Болт покори леката атлетика, а с нея и рекламодателите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Юсеин Болт покори леката атлетика, а с нея и рекламодателите. Снимка: Ройтерс

Най-големите приходи в банковата сметка на спортиста обаче идват от ангажимента му за рекламно лице на германската компания за спортна екипировка Puma. През 2010 г. договорът на световния шампион беше подновен за сумата от 9 млн. долара годишно. Това е нечувано скъпа сделка за лекоатлет, която се равнява по стойност само на договорите за обувки и облекла на някои баскетболисти, футболисти или тенис звезди. Само за сравнение – една солидна сделка на Nike с футболист или бейзболен играч струва около 1 млн. долара.

Наградните фондове за лекоатлетите са сравнително малки. Например всяка година те участват в Диамантената лига на Samsung, която се състои от 14 събития из целия свят. Първите в индивидуалните надпревари получават 10 000 долара, а победителят в края на годината получава допълнителни 40 000 долара. Първото място в Световната шампионска лига, която се провежда на всеки две години, пък носи 60 000 долара, а поставянето на световен рекорд на това събитие се заплаща със 100 000 долара. Болт участва в 7 до 9 надпревари и изкарва допълнителни бонуси от спонсорите в зависимост от представянето си.

Въпреки малките парични награди от състезанията крайните приходи на Юсеин са доста по-внушителни благодарение на хонорарите от посетените събития. Сумите започват от 200 000 долара и могат да достигнат 350 000 долара за някое важно посещение. Единствената причина, поради която атлетът получава подобни невероятни доходи, е гарантираната разпродажба при представянето му.

„Болт е най-високо платеният спортист в историята на леката атлетика, но в същото време е вероятно и най-ниско платеният спринтьор на всички времена“, казва Пол Дойл, агент на лекоатлети ветерани, в публикация за Юсеин Болт за Sports Illustrated.

Появата на най-бързия мъж в света на Penn Relays донесе най-високата посещаемост в историята на събитието от 54 310 души. По повод развълнуваната реакция на публиката, когато Болт започнал да загрява, американският спринтьор Майк Барбър казва: „Беше толкова шумно, че си помислих: „Президентът ли е дошъл?“

Днес спортистът може да си позволи да получава огромни суми пари, само защото покори света на леката атлетика така, както Тайгър Уудс и Майкъл Джордан завзеха голфа и баскетбола.

Билетът за финала на 100 м при мъжете на Олимпиадата в Лондон беше най-търсеният измежду всички. Организаторите получиха над един милион заявки за билети, всеки на стойност 1 130 долара – най-скъпите измежду всички събития. Болт получи сериозна съпротива от сънародника си Йохан Блейк, който е сегашният шампион на 100 м, след като Юсеин беше дисквалифициран за фалстарт. В местните класирания за Олимпийските игри Блейк отново победи шампиона от Пекин.

В неделя вечерта Болт победи сънародника си и грабна златото с олимпийски рекорд от 9.63 секунди. Така шампионът се присъедини към Карл Люис - единствения мъж, който е печелил поредни златни медали в олимпийската надпреварата за 100 м. Задържайки названието "най-бързия човек" в света, Юсеин Болт ще продължи да разполага с огромни премии от хонорари и договори със спонсори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още