IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфискувана от нацистите рисунка на Дега беше продадена на търг

Творбата получи повече от очакваната от експертите сума

16:35 | 11.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рисунка на Дега, която е била конфискувана от нацистите, беше продадена на търг край Париж от възвърналото си я семейство за сумата от 462 500 евро, съобщава AFP.

Произведението, наречено „Три танцьорки“, е купено по телефона от италианец. То е направено с въглен върху хартия, като на него са изобразени три балерини.

Творбата беше оценена предварително на от 350 хил. до 450 хил. евро.

Нацистите конфискуват рисунката през 1940 г. от парижкия дом на лекаря евреин Морис Дрейфюс. В продължение на седем години той обявява, че произведението е сред тези, които не са му върнати след войната. Чак през 1951 г. рисунката е намерена на тавана на бившето германско посолство, но не е идентифицирана като издирваната от лекаря творба. Вместо това е предадена в Лувъра.

Цели 65 години след конфискуването ѝ семейството я получава благодарение на нова процедура, която беше въведена от френското министерство на културата. Тя е свързана с издирването на собствениците на присвоени през войната творби.

Дрейфюс умира през 1957 г., а рисунката е върната на наследниците му – дъщеря му и трите ѝ племеннички. Тъй като четирите не са могли да се разберат за собствеността на произведението, решили да го предложат на търг. От аукционната къща пък са им обещали да получат нейно „отлично копие“, така че рисунката да остане в семейството.  

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още