Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Marks & Spencer с пореден спад на продажбите

Новите слаби данни подчертават дългия и несигурен път на възстановяване пред компанията

Marks & Spencer с пореден спад на продажбите

Снимка: Архив Ройтерс

Британската верига магазини Marks & Spencer е преминала през ново тримесечие на спад в базисните продажби както при храните, така и при облеклата. Това подчертава дългия и несигурен път на възстановяване пред компанията, съобщава Ройтерс.

Още по темата

135-годишната верига заяви в четвъртък, че сравнимите продажби от дрехи и стоки за дома са спаднали с 2,4% през 13-е седмици до 29 декември – фискалното трето тримесечие. За сравнение, средната прогноза на анализаторите бе за спад от 1,6%. Понижението през второто тримесечие бе също от 1,6%.

Сравнимите продажби на храни са се свили с 2,1% спрямо прогноза за понижение от 2,5% и спад от 2,7% през предишното тримесечие.

Marks & Spencer, която от години се бори с конкуренцията от ресторантите за бързо хранене, онлайн магазините и дискаунтърите, заяви, че насоките и за годината остават без промяна.

На фона на перспективите за вече разгласените трудни пазарни условия представянето ни остава стабилно за периода“, заяви главният изпълнителен директор Стив Роу.

Акциите на компаниите - търговци на дребно във Великобритания, преминават през труден период заради сигналите за забавяне на разходите на фона на несигурността за това как страната ще управлява излизането си от Европейския съюз след по-малко от три месеца. Ръстът на продажбите около Коледа на модната верига Next обаче успокои до известна степен наблюдателите.

След около десетилетие на провалили се планове за преструктуриране M&S сега цели да постигне устойчив, доходоносен растеж в рамките на три до пет години, затваряйки по-слабо представящите се магазини, преоформяйки бизнесите си с храна и дрехи, намалявайки разходите и инвестирайки в технологии.

Компанията предупреди през ноември, че продажбите едва ли ще се подобрят скоро.

Преди данните от четвъртък средната прогноза на анализаторите бе M&S да отбележи печалба преди данъците и еднократните ефекти от 523 млн. паунда в годината до края на март спрямо 580,9 млн. паунда за 2017-8 г. Това ще бъде трета поредна година на спада, а прогнозите са и четвъртата – 2019-20 г., да бъде такава.

Акциите на M&S, които поевтиняха с 12% миналата година, затвориха в сряда на цена от 277,7 пенса, което оценява компанията на около 4,5 млрд. паунда.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Жителите на Камерун са по-щастливи от българите