Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Музеят на парите в Бундесбанк отново отваря врати след ремонт за 19 млн. евро

Посетителите могат да се опитат да различат фалшиви от истински пари, както и да подържат златно кюлче

Музеят на парите в Бундесбанк отново отваря врати след ремонт за 19 млн. евро

Снимка: Bundesbank Facebook Page

Внимателното отношение на Германия към печатането на пари датира от доста отдавна.

През 1772 г. Саксония решава да опита опасното ново изобретение, наречено хартиени пари, за да се справи с дълговете си. Колкото и изкушаващо да е било печатните преси да бъдат пуснати на пълни обороти, Фредерик Август III вместо това избира да наложи „премерена политика на печатане“, разказва Bloomberg. В резултат на това неговите т.нар. „Cassenbillets“ (вид банкноти) стават популярно средство за плащане в продължение на повече от век.

Още по темата

Това послание за умереност при печатането на пари може да бъде открито – и едва ли това е изненадващо – и днес в Бундесбанк, където старият валутен пазител на страната отваря модернизирания си Музей на парите в петък. Експозицията, която е насочена най-вече към учениците, премина шестгодишен ремонт на стойност 19 млн. евро.

В първата зала посетителите научават, че парите в еврозоната „са законно платежно средство и трябва да бъдат приемани като плащане на стоки и уреждане на дългове“ - успокоение за всички, които се притесняват от парите в музея, които не могат да докосват.

Посетителите могат да се опитат да различат фалшиви от истински пари, както и да подържат златно кюлче. Като предупреждение за влиянието на инфлацията върху реалната икономика, макет на супермаркет показва рафт с постепенно изпразващи се буркани, които представят как с днешни 100 евро след години ще се купят много по-малко неща заради различните темпове на растеж на потребителските цени.

Това напомня на аргументите, които германските членове на управителния съвет на Европейската централна банка са представяли през годините, докато паричната политика бе облекчавана на фона на двойната рецесия и риска от дефлация. Въпреки това, в сравнение с предишна експозиция на музея от 1999 до 2010 г., тази нагласа към по-стегната парична политика този път не е толкова изложена на показ.

Вече я няма и играта, с която посетителите можеха да заемат мястото на централните банкери и да се опитат да задържат инфлацията в определени рамки. Дори действащи служители по онова време не можеха да избегнат навлизането в хиперинфлация.

На нейно място посетителите могат да управляват колело, с което да не позволят на евро монета да се преобърне. Дефлацията получава свой собствен отдел в изложбата. И разбира се еврото, което замени германската марка през 2002 г., е истинската звезда на експозицията.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (1)

2
 
0
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Е за какво ходи нашият нов президент при напускащ германски президент?
Да му слуша мантрите за корупцията ли? На поклонение ли? За какво?

Още от Новини
Amazon е най-големият онлайн търговец на дребно в Мексико