Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Опасни метали в бижутата откриха тестове

Предприети са действия за изтегляне на продуктите от пазара

Опасни метали в бижутата откриха тестове

Снимка: Bloomberg

Част от бижутата, продавани в Европейския съюз, съдържат метали като кадмий, олово и никел. Това показва окончателният доклад на Европейската комисия по програма CASP 2020 за координираните действия за
безопасност на продуктите. Инициативата предвижда тестове на продукти в ЕС и Европейското икономическо пространство и отстраняването на опасни изделия от единния пазар.

Още по темата

За опасни метали са проверени бижута като пръстени, обеци, гривни, колиета, пиърсинги и медальони, става ясно от доклада. При идентични условия са тествани 179 проби бижута с финансовата подкрепа на Еврокомисията.

67 (37%) не изпълняват напълно регулаторните изисквания за достъп до пазара.  38 опасни продукта са съдържали кадмий над регламентираните граници в Регламент REACH. Олово е открито в 29 проби, а освобождаване на никел в 25.
При 23 проби ограниченията се надхвърлят при повече от един метал.

Повечето опасни бижута (42%) са предназначени за възрастни, а (26%) за деца.

Бижутата с високо съдържание на опасни метали са опасни за здравето и може да предизвикат различни дългосрочни ефекти, се казва в доклада. Според данните 30 проби представляват сериозен риск за потребителите, а 15 висок риск. Предприети са действия за изтегляне на бижутата от пазара.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Важно ли е да следим различни прогнози за мачове?