IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В „Дивия изток“ на Русия електромобилите вече са по-евтини от Лада

Повече от една пета от всички електрически коли, внесени в Русия между януари и май, са продадени в Хабаровск, малък град в източната част на страната

22:05 | 12.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Когато Дмитрий Унагаев купува първата си електрическа кола преди пет години, като покупката смущава приятелите му и съседите в родния му град Хабаровск. Но нещата значително са се променили оттогава. Днес градът, който се намира в далечния изток на Русия, е пълен с електромобили, пише Bloomberg. 

„Тези коли се срещат почти на всяка крачка“, споделя 31-годишният Унагаев, който притежава автосервиз. В целия град превозните средства са паркирани по улиците и в дворовете на къщите. Хората дори провесват контакти през терасите си, за да заредят своите превозни средства, изтъква Унагаев.

Повече от една пета от всички електрически превозни средства, внесени в Русия между януари и май, са продадени именно в Хабаровск и в други източни райони на Русия, въпреки че там живее едва 4% от населението на страната, според данни на базираната в Москва Autostat.

Москва, където живеят два пъти повече хора, отколкото в цяла Източна Русия, е отговорна за едва 14% от продажбите на електромобили за периода.

Т.нар. Далечен изток не е особено богат, нито се е ангажирал с екологичния преход. Фокусът му върху електромобилите произтича от уникалната икономика на региона, която е изолирана чисто географски от по-богатия Запад. Въпреки това Изтокът предлага бегъл поглед върху глобалните тенденции – по-скъпият петрол, по-евтината електроенергия и намаляващит разходи при покупка на електромобил – които някои ден могат да се наложат из цялата страна.

Тъй като Русия граничи с големите азиатски икономики на изток, местните жители се радват на сравнително лесен достъп до електромобили на ниски цени, внесени например от  Япония. Първият автомобил на Унагаев е с батерии, употребяван Nissan Leaf. Такъв автомобил, произведен между 2011-2013 г., обикновено струва от 400 000 до 600 000 рубли (5500-8200 долара).

Русия Русия

В крайна сметка Унагаев заменя своя Leaf с автомобил на американския лидер при електрическите превозни средства Tesla Inc.

Източна Русия се радва и на евтина електроенергия, която се субсидира покрай общите регионални икономически стимули. В същото време недостатъчния производствен капацитет на местните петролни рафинерии води до по-високи цени на дестилатите - над средното ниво за страната.

„Основният двигател е един и същ по целия свят“, споделя Евгени Тиртов, старши консултант в базираната в Москва Vygon Consulting. "Потребителите масово започват да купуват с рубли, евро и долари електрически автомобили, веднага щом (автомобилите) станаха икономични по-изгодни от традиционните коли", добавя той.

Става въпрос за проста математика, изтъква от своя страна 41-годишната Олга Иванова, ръководител на строителна фирма в Иркутск, Източен Сибир. тя плаща по около 500 рубли (7 долара) за електроенергия, за да задвижва своя електромобил. Разходите за бензин за втората кола на семейството  ѝ достигат близо 10 000 рубли на месец.

„С моя съпруг сме изчислили, че можем да спестим около 200 000 рубли годишно“ за гориво и други разходи от притежаването на автомобил с бензин, посочва Иванова. "Не мога да кажа, че се нуждая от пари, но когато разберете, че можете да получите същия комфорт, същата радост и да спестите 200 000 рубли, това е доста приятно", добавя тя.

Средната икономия от употребяван Nissan Leaf в Далечния изток е около 40 000-50 000 рубли годишно, според Vygon Consulting, по-малко от разходите за шофиране на Лада Гранта.

„Ние също имаме автомобил на бензин, но не го използвайте много, тъй като не е нужно да караме на големи разстояния“, споделя Алексей Жуков, 28-годишен маркетингов специалист в Хабаровск. Той купува употребяван Nissan Leaf по-рано тази година, взимайки пример от някои свои роднини.

Този микрокосмос в Източна Русия е различен от реалността в останалата част на страната. Според Вигон електрическите превозни средства представляват по-малко от 0,2% от общия автопарк на леките коли. Не е изненадващо, че високата пазарна цена на нов електромобил остава основната пречка за бъдещите купувачи. Това би трябвало да се промени, тъй като цената на електромобилите - водени от спада в цените на батериите - намалява.

Външни фактори като цената на електроенергията и бензина ще зависят от правителствената политика, субсидиите или динамиката на въглеродните пазари, които варират значително по обхват и амбиции за различните страни. Все пак разпространението на електрическите автомобили, дори в малки населени места като Хабаровск, подчертава предимствата на технологията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
Lucifer
преди 2 години
За градско и околностите до 100км
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
достигат близо 10 000 рубли на месец."ИзчисленияЦената на 1л. бензин а-95 е средно 50 рубли +/- 5 рубли, което е около 1.13 лв. за сравнение. За да спести 10'000 рубли от гориво това са 200 л. на месец. Дори само градско да кара, кола от вида на нисан-лийф отпреди 5г. харчи по макс. 7/100 градско, или това означава пробег от 2860 км на месец за втора кола :) Средната цена на тока в Хабаровск е около 3 рубли за квч., което значи, че за 500 рубли колата ще изразходва 170 квч. това прави среден разход 6 квч/100км. Дори Теслата с пробег 400-500 км харчи средно 18квч/100км при това в Хабаровск е студено и нещо трябва да топли купето.Пак цитираме: Ние също имаме автомобил на бензин, но не го използвайте много, тъй като не е нужно да караме на големи разстояния, споделя Алексей Жуков," (той дали прави по 3000 км. на месец ?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Статията е пълно менте, ще приложа няколко изчисления:Цитат:"Става въпрос за проста математика, изтъква от своя страна 41-годишната Олга Иванова, ръководител на строителна фирма в Иркутск, Източен Сибир. тя плаща по около 500 рубли (7 долара) за електроенергия, за да задвижва своя електромобил. Разходите за бензин за втората кола на семейството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 13
michaelis23
преди 2 години
и къде ги карат тия електрокари ? То там пътища нема щот е над 10 хилки км. та чак токостанции .... но да предположим, че тръгне човек с няква такава вносна таратайка от единия край до другия на страната, барабар с всичкия престой за зареждане, ше му треа месец, със същия успех ше е ако си вземе кон с лесли каручка, ем не му треа хасфалт и ем арчи само трева и вода ..... аве аре вече стига с тия алабалистики не ви ли писна ? .... Тва с батерийките нема да стане не знам на кво се надявате ... или газ или водород с гарнитура дизел и бензин, средно положение немеме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още