Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

През 2017 г. са инвестирани двойно повече средства за разкопки в България

Целта на културното министерство е да влага все повече средства в археология, но там, където обектите могат да развиват туризмa

През 2017 г. са инвестирани двойно повече средства за разкопки в България

Снимка: Архив Investor.bg

Един милион лева са отпуснати през тази година за археологически разкопки, което е два пъти повече в сравнение с други години, заяви край ранно-средновековната базилика от V-VI век на Перперикон министърът на културата Боил Банов.

По думите му амбицията на оглавяваното от него ведомство е да помага с все повече средства, но да се инвестира най-вече там, където археологическите обекти могат да се социализират и да се развива културният туризъм. Като такъв обект той посочи именно Перперикон.

"Сега въпросът е дали ще успеем да помогнем с още малко средства за археологически разкопки и през 2018 г. ", каза министърът на културата.

На Перперикон той беше заедно със заместник-министъра на културата Амелия Гешева и областния управител на Кърджали Никола Чанев. Тримата, заедно с ръководителя на разкопките проф. Николай Овчаров, закриха археологическия сезон през тази година. 

Още по темата

Междувременно Овчаров направи отчет на разкритото при разкопките.

„Преди всичко това е "Градът на мъртвите" - най-големият некропол, разкрит на Перперикон с над 130 гроба, който се намира до средновековната базилика от V-VI век, разкрита през лятото на 2016 г. Това е било престижно място за погребения, а големия брой гробове говори, че Перперикон през Средновековието е бил голям, хиляден град", коментира ученият.

По думите му другата находка през това лято е площадът, който през античната епоха е изпълнявал ролята на римските форуми и древногръцките агори. Третият интересен обект, който археолозите са разкрили на Перперикон, са скални окръжности с любопитни изсичания в тях, свързани най-вероятно с най-ранния период на къснобронзовата епоха от второто хилядолетие преди Христа.

"Може би става въпрос за светилищата от предхристиянския период. Но ще са ни необходими поне още една - две години, за да сме наясно с обекта", каза проф. Овчаров.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 години
Няма профилна снимка
То ако ставаше само с разкопки дсега да сме санали върха ако добавим и иманярските такива.
В археологията това е само първа стъпка. Много по-важни са реставрацията и експозицията на нещата. Там обаче нещата са пълна и всеобхватна трагедия. За да са убедим в това е достатъчно да се разходим до Националния исторически музей. На другите места из страната нещата са още по-трагични. Аз лично оставам с впечатлението, че всичко е обрано.

Още от Новини
Един печеливш сектор от коронакризата - биокозметиката