IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Археолог предлага Перперикон да стане Музей на религиите

Подобен проект ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни, според проф. Николай Овчаров

15:02 | 25.08.14 г.
<p>
	Перперикон. <em>Снимка: Wikimedia/</em><em>Anton Lefterov</em></p>

Перперикон. Снимка: Wikimedia/Anton Lefterov

Археологическият комплекс Перперикон да стане музей на религиите, предлага археологът проф. Николай Овчаров, цитиран от БТА.

Според него подобна инициатива ще е добър завършек на откритията в Скалния град и ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни.

Бъдещият музей, ако се реализира, ще включва праисторическия храм, базилики, олтари и откритото през 2011 г. мюсюлманско тюрбе (мавзолей), посочи Овчаров.

Като музей на религиите – единственият засега в България, в момента функционира единствената оцеляла сграда след опожаряването на Стара Загора през Руско-турската Освободителна война – Ески джамия. Култовият комплекс е реставриран с пари по програма "Регионално развитие". Към сградата претенции имаше Мюсюлманското вероизповедание, но делото беше спряно от Апелативния съд в Пловдив.

В първите дни от разкопките на Перперикон през новия сезон е открито погребение на боен кон в помещение край тюрбето, разкри археологът. Конят е внесен вътре на дървена носилка, като десният му крак е отсечен и допълнително добавен в гроба.

Смята се, че с подобни коне Чингиз хан е предприемал своите завоевателни походи.

Овчаров обясни, че тюрбетата на османските завоеватели са много рядко срещани, тъй като в този период турците са номадски народ.

Сред другите находки от новия археологически сезон на Перперикон са бронзова брадва с ритуален характер от ХVІІ - ХV в. пр. Хр. и красив кръст с изчистена форма от VІІ – VІІІ в., който бележи началото на иконоборческата епоха във Византия. Открит е и надпис на старогръцки върху стомна от Х – ХІ в.

Екипът на проф. Овчаров работи и край Търговище, където са останките от античния град Мисионис, цитиран в спомените на арабския географ Мохамед Ал Идриси. Най-голямото откритие от това лято в Мисионис е сграда, в която са открити над 100 стъклени чаши и амфора за разливане на вино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още