Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

"Профон" ще плати авансово на членовете си, за да ги подкрепи в момент на криза

Музикалният бизнес е "тотално парализиран", а представителите му са без доходи в момента, твърдят от дружеството

"Профон" ще плати авансово на членовете си, за да ги подкрепи в момент на криза

Снимка: ПРОФОН

Дружеството за колективно управление на сродни права в музиката „Профон“ обяви, че е подготвило план, с който да подпомогне артисти и продуценти в момент, в който музикалната индустрия е силно засегната от пандемията от коронавируса.

За целта „Профон“ ще даде шест месеца по-рано част от сумите на артист-изпълнителите и родуцентите за използването на репертоара им в секторите медии, препредаване и публично изпълнение.

Авансовото изплащане ще започне от 13 април, а в сайта на дружеството са описани подробностите за механизма, по който ще се случи това.

Според съобщение, изпратено до медиите, решението е взето от Управителния съвет и е свързано с удара, който творческият сектор понася в момента.

Още по темата

Според „Профон“ в момента музикалният бизнес е „тотално парализиран“, а хората от индустрията са без приходи, тъй като са спрени всички концерти, затворени са магазините, подаващи музика, спрян е и звукозаписният процес, както и снимките на видеа. Всичко това е свързано с мерките, които правителството взе на 13 март след обявяването на извънредно положение в страната. Вчера мерките, включващи максимално ограничаване на социалните контакти, бяха удължени до края на извънредното положение – 13 април.

„Изплащането на възнагражденията за предходната година по устав и по закон се прави през септември, ние обаче ясно си даваме сметка, че средствата, които събираме и разпределяме могат да се окажат ключови за оцеляването на много изпълнители и музикални компании“, коментира изпълнителният директор на „Профон“ София Щервева.

Музикалната индустрия в глобален мащаб страда сериозно от ситуацията около Covid-19. Редица фестивали бяха отменени, включително емблематичния британски фестивал Glastonbury. Друго мащабно музикално събитие – Coachella в Съединените щати, беше отложено за по-късно тази година и планът е да се случи през октомври.

Междувременно големи и малки концерти бяха отменени в България и чужбина заради засилващите се мерки на правителствата, които се опитват да ограничат разпространението на коронавируса.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пътят на дървесината до електрическа китара