IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прогнозата на Starbucks за новото тримесечие разочарова инвеститорите

Компанията отчете по-високи резултати от очакваното за първото си фискално тримесечие

17:23 | 22.01.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Инвестициите на Starbucks в мобилни технологии и силните продажби на коледен мърчъндайз помогнаха на кафе веригата да отчете по-високи от очакваното резултати за първото тримесечие. Но прогнозата ѝ за настоящия отчетен период разочарова инвеститорите и оказа натиск върху цената на акциите, пише Wall Street Journal.

Прогнозата на Starbucks е за печалба между 38 и 39 цента на акция за второто фискално тримесечие, което е под прогнозата на Wall Street за 40 цента на акция според Thomson Reuters.

Цената на акциите на Starbucks спадна с 4,1% до 56,60 долара за брой в следборсовата търговия.

Разочароващата прогноза идва, след като компанията отчете 8% увеличение на глобалните си продажби в заведенията си, отворени най-малко от година, за тримесечието, което приключи на 27 декември. Това се оказа повече от прогнозираните от анализаторите 7,3% ръст.

Мобилните инвестиции на Starbucks, която улесни поръчките на клиентите си и процеса на купуване на кафе, както и добрите коледни продажби, помогнаха на компанията да се изолира от предизвикателствата, пред които се изправиха други търговци на дребно по време на празниците.

Близо 22% от трансакциите на компанията в САЩ през първото фискално тримесечие са извършени посредством мобилното ѝ приложение за разплащания, което беше пуснато в цялата страна през септември.

В интервю главният финансов директор на компанията Скот Моу заяви, че компанията е отчела най-големия си растеж от повече от пет години насам. Най-много за това са допринесли мобилните поръчки и приложението за разплащания.

Резултатите са насърчени допълнително и от силните продажби на карти за подарък по време на празниците. Въпреки критиките, че червените чаши на Starbucks нямаха обичайната си коледна украса, а това накара мнозина да твърдят, че тя е против Коледа, веригата кафенета продаде рекорден брой карти през тримесечието.

Размерът на средствата, генерирани от продажбата на карти в САЩ и Канада, нарасна с 18% до 1,9 млрд. долара през първото фискално тримесечие. Това означава, че всеки шести американец е получил карта Starbucks по Коледа. Миналата година беше един на всеки седем, разкри в интервю главният изпълнителен директор Хауард Шулц.

През последното тримесечие продажбите на американското подразделение (обхващащо САЩ, Канада и Латинска Америка) в търговските обекти, отворени най-малко от година, са нараснали с 9%. Анализаторите прогнозираха ръст от 7,7%.

Но компанията се сблъска с известни предизвикателства в Китай и Азиатско-тихоокеанския регион. Продажбите на търговските обекти, отворени най-малко от година, са скочили с 5 на сто, което е под очакваните от анализаторите 6,1% ръст. Като цяло Starbucks има добър темп на растеж в Азия през последните тримесечия, но остават притесненията за забавянето на растежа на китайската икономика. Въпреки това през първото тримесечие компанията е отворила повече от 150 кафенета в азиатската страна.

Подразделението на компанията, в което влиза и Европа, също разочарова инвеститорите, отчитайки само 1% ръст на продажбите, докато анализаторите смятаха, че той ще е 4,5%. Starbucks приписа слабото представяне на европейския ѝ бизнес на спада на посещенията в кафенетата ѝ след терористичните атаки в Париж миналия ноември.

Като цяло компанията отчете печалба от 687,6 млн. долара, или 46 цента на акция, което е под отчетените миналата година 983,1 млн. долара, или 65 цента на акция.

Компанията очаква коригираната ѝ годишна печалба да е между 1,87 и 1,89 долара на акция. Ръстът на продажбите в обектите ѝ, отворени най-малко от година, пък ще е около 5-6%, посочва тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още