IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителят на часовници Patek Philippe си търси нов собственик?

Цената на 180-годишната швейцарска компания може да стигне между 7 и 9 млрд. евро

16:48 | 21.01.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Производителят на часовниците Calatrava, струващи по 10 хил. долара, Patek Philippe може да се окаже в продажба, сочат анализатори на Berenberg, цитиращи слухове в индустрията.

Цената на 180-годишния швейцарски производител на часовници може да стигне между 7 и 9 млрд. евро, казват анализаторите в свой коментар. Patek Philippe е стойност на фамилия Стърн от почти половин век, а Тиери Стърн е председател на компанията от 2009 г.

„Интересно бе да чуем из кулоарите на салона за часовници в Женева, че потенциална продажба на бранда за луксозни часовници Patek Philippe може би скоро предстои“, пишат анализатори, отбелязвайки, че това може да е само слух.

Говорител на Patek е отказала коментар, но все пак е заявила, че спекулации за сделка обикновено се появяват на годишните изложения на часовници в Швейцария, включително миналата седмица в Женева.

Продажба на Patek Philippe би хвърлила в смут часовникарската индустрия и довела до война на наддаване, тъй като това е един от последните активи, който не е паднал в ръцете на конгломерат с луксозни стоки. Swatch Group, която купи редица брандове, включително Omega, и Richemont, която е собственик на Cartier, произвеждат повече от половината швейцарски часовници.

Patek Philippe има продажби за 1,5 млрд. франка, сочат оценки на Berenberg. На сайта си компанията казва, че „намерението ни е да преследваме независимо пътя, който доведе до успеха ни“.

Разбираме, че един от най-големите конгломерати в сектора би бил заинтересован в актива предвид сравнително ниската му експозиция към категорията часовници в момента“, пишат още анализаторите. Водещият автор на доклада не е била открита за допълнителни коментари.

Преди две години семейният бизнес Breitling бе продадена компанията за частни капиталови инвестиции CVC Capital Partners за над 800 млн. евро.

През 2014 г. Стърн заяви за швейцарския вестник Le Temps, че може да се наложи компанията да напусне Женева или да потърси нов собственик, ако не се въведат данъчни облекчения. Месеци по-късно компанията обяви инвестиционен план за 450 млн. франка в кантона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още